fallback

Danas obilježavamo Dan sigurnijeg interneta

Typography

Na inicijativu Evropske komisije već niz godina u svijetu se obilježava Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID). Slogan ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je "Budite promjena: ujedinite se za bolji internet".

Građani žele bolju edukaciju o sigurnosti na internetu, ocjenjuje u utorak Hrvatska udruga banaka (HUB) u povodu Dana sigurnijeg interneta, koji se obilježava utorkom u drugom tjednu veljače.

Iz HUB-a podsjećaju kako je njihovo istraživanje iz 2016. o tome kako i koliko građani u Hrvatskoj brinu o sigurnosti vlastitih podataka pokazalo da oni još uvijek nemaju naviku mijenjati lozinke, ne prijavljuju internetske prijevare te se oslanjaju uglavnom na savjete prijatelja, a ne stručnjaka kada je u pitanju sigurnost na internetu.

Više od trećine anketiranih u tom istraživanju smatra da nije ugroženo, a gotovo polovica uopće ne razmišlja o tome da bi mogla postati žrtvom internetskih prijevara.

Samo je manji broj građana svjestan potencijalnih prijetnji koje vrebaju na internetu, pa tako tek 20 posto smatra da je izloženo ili ugroženo internetskim napadima.

Kada ih se pita što poduzimaju kada postanu žrtvom internetske prijevare, 45 posto anketiranih tvrdi da se nikada nije srelo s pokušajima prijevare, 28 posto neće poduzeti ništa, a 22 posto upozorit će suradnike, prijatelje ili rođake.

Iako bi svaki slučaj trebalo prijaviti banci ili policiji, nadležnim institucijama prijetnje prijavi samo 12 posto građana.

HUB-ovo istraživanje pokazuje da građani ipak prepoznaju potrebu edukacije kao način bolje prevencije internetskih napada pa ih tako 41 posto smatra kako bi se trebali više educirati o sigurnosti na internetu.

Kakvo god iskustvo imali, o sigurnosti na internetu važno je biti dobro i preventivno informiran, a u slučaju potencijalne internetske prijevare valja zatražiti pomoć stručnjaka, ističu iz HUB-a.

Savjete o zaštiti na internetu građani mogu pronaći na odredištu www.sigurnostnainternetu.hr, a CARNet i njegov odjel za sigurnost na internetu, objavili su brošuru "Sigurnije na internetu", vodič za računalne laike koji pomaže u prepoznavanju opasnosti i aktivnoj zaštiti tijekom surfanja.