fallback

Donacijom HT-a u Višnjanu opremljen jedinstveni laboratorij

Typography

Novi laboratorij, opremljen donacijom Hrvatskog Telekoma u sklopu natječaja "Zajedno smo jači", predstavljen je u četvrtak u Astronomskom društvu Višnjan, a riječ je o jedinstvenom laboratoriju koji omogućuje interdisciplinarna učenička istraživanja i može se prilagoditi za visokospecijalizirane projekte iz područja biologije, astrobiologije i kemije.

Izgradnjom i opremanjem laboratorija, kako se čulo na predstavljanju, omogućava se provođenje cjelogodišnjih programa s višom razinom kvalitete, udobnosti i sigurnosti učenika. Svojom opremljenošću udovoljava zahtjevima za provođenje uvodnih vježbi rada u kemijskom, mikrobiološkom, biološkom i astrobiološkom laboratoriju za osnovce, ali i potrebama specijaliziranih projekata za srednjoškolce.

"Bez ulaganja u tehnologiju i znanost nema napretka u društvu, a ovaj laboratorij vrlo je važan iskorak, jer nam omogućuje da u projekte popularizacije znanosti uključimo i do tri puta više djece nego do sada", kazao je Korado Korlević, voditelj znanstveno-edukacijskog centra i predsjednik Astronomskog društva Višnjan. Dodao je kako je interes među djecom za znanost vrlo velik, te da su već prvi rezultati ne samo potvrdili opravdanost ulaganja, nego i potrebu za daljnjim širenjem ovakvih projekata. Po njegovim riječima, ovisno o konfiguraciji, laboratorij u Višnjanu može primiti deset učenika za jednostavnije vježbe, odnosno pet do šest za istraživački rad.

"Ovo je jedini takav laboratorij dostupan učenicima u Hrvatskoj. U njemu učenici mogu izvoditi klasičnu kemijsku analitiku, učiti spektroskopske metode, provoditi ekološka, biokemijska i mikrobiološka istraživanja te u sterilnim uvjetima održavati kulture algi i biljnih tkiva", pojasnio je voditelj edukacijskih programa Astronomskog društva Višnjan Petar Čuček. Napomenuo je kako je ovaj laboratorij iznimno važan primjer za razvoj budućih stručnjaka, jer djeci "pruža mogućnost da upoznaju uzbudljiv znanstveni rad koji će odrediti njihove interese i pomoći im da se opredijele za školovanje i karijeru".

Osim opremanja laboratorija, Astronomsko društvo Višnjan spomenutom je donacijom u iznosu od 350 tisuća kuna, utrostručilo broj učenika osnovnih i srednjih škola koji su pohađali radionice i škole u okviru programa uvoda u znanost, HT Campus.