fallback

Nove knjige Božice Brkan

Božica Brkan

Typography

Nove knjige zbirke pripovjedaka «Umrežena» i na kajkavskom «Život večni» Božice Brkan predstavljene su u Društvu hrvatskih književnika.

Božica Brkan, književnica, novinarka, urednica, blogerica i nakladnica, rođena je 1955. u Okešincu u Moslavini. Živi u Zagrebu. Trideset je godina radila profesuinalno u novinarstvu, a uz drugo, za uređivanje kultnoga Večernjakova priloga Vrt dobila je godišnju Nagradu Hrvatskoga novinarskog društva Marija Jurić Zagorka.

Objavljivala je pod pseudonimom i visokonakladne ljubiće, a također i više od pedeset visokonakladnih kuharica. Osnivačica je i urednica na www.oblizeki.com i www.bozicabrkan.com.

Piše standardnim hrvatskim književnim jezikom i kajkavskim – moslavačkom kekavicom. Proza i poezija nagrađivane su joj i objavljivane u časopisima, zbornicima i antologijama te prevođene na engleski, njemački, bugarski, madžarski, esperanto i čakavski.

Uz druge, objavila je samostalne knjige: zbirku kajkavskih pjesama «Vetrenica ili obiteljska arheologija» (1990.), izbor novinskih feljtona «Enciklopedija špeceraja» (1990.), roman «Lift ili politička melodrama» (1993.), zavičajnu čitanku «Oblizeki – Moslavina za stolom» (2006.), knjige pjesama «Bilanca 2.0, odabrane ljubavne i ostale štokavske pjesme» (2011.) i «To Toni – Molitva za tihu sućut» (2011.), zbirku kajkavskih pjesama «pevcov korak / kajkavski osebušek za eu» (2012.) (nagrađena kao najbolja knjiga objavljena na kajkavskome 2012.), roman «Rez / Leica-roman u 36 slika» (2012.), «Kajkavsku čitanku Božice Brkan» (2012.) (pomoćno sredstvo u nastavi hrvatskoga jezika u svim srednjim školama, zbirku pjesama «obrubljivanje veronika rupca ili muka 2013.» (2014.) i roman «Ledína» (2014.), zbirku kratkih priča «Umrežena» (2017.) i zbirku kratkih kajkavskih priča «Život večni» (2017.).