fallback

Nacionalni izbor za Euroviziju mladih glazbenika

Nacionalni izbor za Euroviziju mladih glazbenika

Typography

Prvi put Varaždin i varaždinska Glazbena škola imaju svoju predstavnicu u finalu nacionalnog izbora za hrvatskog predstavnika na Euroviziji mladih glazbenika.

Njeno ime je Lana-Lucija Horvatić, učenica je 2. razreda Srednje glazbene škole u Varaždinu, 16 joj je godina i jedna je od sedam hrvatskih mladih talentiranih i vrsnih glazbenika koji su se plasirali u daljnje natjecanje, koje najboljeg ili najbolju vodi na Euroviziju mladih glazbenika u kolovozu u škotski Edinburgh. Lana-Lucija najprije je uspješno prošla audiciju, nakon koje je 14 njenih glazbenih kolega nastavilo natjecanje u prvom krugu, iz kojeg će sedmero 8. ožujka u Zagrebu odmjeriti svoj talent i umijeće muziciranja.

Mlada glazbenica iza sebe ima već brojne solističke nastupe, kao i koncerte s orkestrima, a jednako uspješno muzicira na violončelu i klaviru. I dok u varaždinskoj Glazbenoj školi klavir uči kod profesorice Ivane Godec Vinceković, satove violončela polazi u Zagrebu kod glazbene pedagoginje Dobrile Berković Magdalenić.

Nije tipično

– Ovo natjecanje svakako je bilo novo, vrlo korisno iskustvo jer nije tipično natjecanje, gdje svi kandidati sviraju na istim instrumentima, već su se predstavljali mladi glazbenici na klaviru, čelu, saksofonu, flauti i drugim instrumentima. Izabrala sam violončelo umjesto klavira za ovo natjecanje zbog osobitosti programa i nekako mi je osobno bilo lakše pristupiti glazbi – ističe mlada glazbenica.

U idućim tjednima do finala više će, kaže, vježbati, no itekako je uzbuđena jer će nastupiti uz Simfonijski orkestar HRT-a.
– To sam htjela. Bez obzira na rezultat u finalu, presretna sam jer sam uspjela biti među sedmero najboljih i duša mi je puna – dodaje.
Na njen uspjeh itekako su ponosni u Glazbenoj školi, u koju je ušla s četiri godine.

– Uspjeh Lane-Lucije zapravo je najljepši dar na početku obljetničke godine za varaždinsku Glazbenu školu. Pratim Lanu-Luciju već dugo i njene rezultate na raznim natjecanjima i znam da je vrlo svestrana, samostalna mlada osoba. Presretni smo svi u Glazbenoj školi što imamo prvi put predstavnika u finalu za Euroviziju mladih glazbenika iz Varaždina – ističe ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić.

Ponosna majka

Najponosnija je zasigurno majka Lane-Lucije, Vlatka Taborsky, profesorica flaute na Glazbenoj školi.
– Ponosna sam do neba jer znam i kao roditelj i kao profesor-mentor koliko je to velika stvar za nju. Njen glazbeni put krenuo je s violončelom i to zapravo jako dobro i onda je u jednom trenutku rekla-Mama ja bi probala klavir. I krenula je na klavir, da bi to na kraju ispala odlična kombinacija. Mislim da je i danas ovako dobra glazbenica jer se nadopunjuje s jednim i drugim instrumentom – ističe prof. Taborsky dodajući kako Lana- Lucija već ima ponude da nastavi obrazovanje u SAD-u, no zasada ostaje u Hrvatskoj.

Finalisti će u ožujku, na Dan žena, nastupiti sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera u Koncertnom studiju HRT-a „Antun Marti“ uz izravni prijenos na Trećem programu HRT-a. O najboljem odlučit će iste večeri žiri u čijem su sastavu violončelistica Monika Leskovar, udaraljkaš Filip Merčep, pijanist Foran Filipec, jazz saksofonist Andreas Marinello i gitarist Krešimir Bedek. Najbolju ili najboljega mladoga hrvatskoga glazbenika očekuju u Škotskoj recital i završnica natjecanja uz Škotski simfonijski orkestar BBC-a.