fallback

Monografija posvećena 60-im godinama

Monografija posvećena 60-im godinama

Typography

Monografija posvećena razdoblju šezdesetih godina novije hrvatske povijesti koja prati aktualnu istoimenu izložbu "Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost", izdana u suizdavaštvu Muzeja za umjetnost i obrt i Školske knjige predstavljena je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Na četristo stranica, monografija donosi sveobuhvatan pregled tog kompleksnog i značajnog desetljeća od 1958. do 1971. godine, sažimajući sve sastavnice i dionice istoimene izložbe koja je u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena do kraja rujna ove godine.

Osamnaest autora, ujedno autora dionica na izložbi, radilo je na toj opsežnoj publikaciji koja sustavno obrađuje šezdesete kao ključne godine hrvatske povijesti.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović zahvalio je na podršci u nastajanju, kako izložbe tako i same monografije, Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture RH, te je izrazio uvjerenje da će, s obzirom na stručne tekstove, upravo ta monografija u budućnosti biti jedna od temeljnih referentnih točaka svakog promišljanja i proučavanja razdoblja šezdesetih godina kao izuzetno važnog razdoblja na kojemu se temelje i današnja kultura i umjetnost, te brojni drugi aspekti društveno političkog života.

Predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige koja je izdavač monografije Ante Žužul istaknuo je da je riječ o vrijednoj knjizi s povijesnog, kulturološkog, ali i političkog stajališta, dok je autor idejnog koncepta izložbe Zvonko Maković istaknuo kako je ona sagrađena na činjenicama svega što istoimena izložba pokazuje i time zaokružuje značaj tog kulturološkog projekta.
Monografiju urednički potpisuju urednice, Miroslava Vučić iz Školske knjige, te Vesna Ledić i Adriana Prlić iz Muzeja za umjetnost i obrt.

Promociji je prisustvovala izaslanica i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Jelena Pavičić Vukičević koja je izrazila nadu da će monografija naići na velik interes i biti vrlo čitana literatura.

Monografija je na prodaju i može se kupiti u svim knjižarama Školske knjige, kao i u Museum shopu u Muzeju za umjetnost i obrt.

Englesko izdanje monografije najavljeno je za početak rujna ove godine.