fallback

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena 1. međunarodna konferenciju o zelenim knjižnicama

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena 1. međunarodna konferenciju o zelenim knjižnicama

Typography

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u četvrtak 8. studenoga 2018. otvorena je 1. međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama LET'S GO GREEN!.

Održavanje konferencije dio je projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, koji je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokrenula 2016. godine s ciljem izobrazbe svojih korisnika, osobito studenata, te podizanja opće svijesti o važnosti zaštite i očuvanja prirodnih bogatstava Hrvatske kao bitnog čimbenika nacionalne kulturne baštine.

U sklopu konferencije koja će trajati do 10. studenoga 2018., kada je na programu stručni posjet Nacionalnom parku Brijuni, pripadnici knjižničarske zajednice i ostali sudionici iz zemlje i inozemstva imaju priliku upoznati se s najnovijim kretanjima u području razvoja zelenog knjižničarstva te razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse u tom kontekstu. U programu konferencije svojim izlaganjima sudjeluju međunarodno priznati knjižničari, znanstvenici, stručnjaci i aktivisti u raznim „zelenim“ područjima iz Bugarske, Crne Gore, Ekvadora, Finske, Francuske, Hrvatske, Indije, Irana, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije i Švicarske.

Programom ove prve međunarodne konferencije o zelenim knjižnicama želi se postaviti odrednice i uvjete za usmjeravanje knjižničarske zajednice s obzirom na potrebu za knjižničnim sadržajima i programima usmjerenim na važnost i nacionalne i svjetske prirodne baštine te promicanjem i podizanjem opće svijesti o potrebi očuvanja okoliša i održivog razvoja, kao i ojačati postojeća suradnja među baštinskim ustanovama razmjenom spoznaja o dosadašnjem i predviđenom socioekonomskom utjecaju njihovih programa na korisnike.

Suorganizatori konferencije su Hrvatsko knjižničarsko društvo – Radna grupa za zelene knjižnice, a konferencija se održava i uz potporu Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Program Konferencije.

Lets go green 3