fallback

Dolaze hlani zimski dani – što moramo činiti da zaštitimo kožu lica i ne uništimo je pod vanjskim utjecajima?

Dolaze hlani zimski dani – što moramo činiti da zaštitimo kožu lica i ne uništimo je pod vanjskim utjecajima?

Typography

Meteoprilike u prosincu doista dolikuju (za razliku od prijašnjih godina) zimskom vremenu. A to vrijeme nije jedino što se mijenja iz sezone u sezonu, nego i naša koža sukladno izmjeni godišnjih doba.

UV svjetlo, stres, hormoni i ubrzani način života često uzrokuju usporavanja i disbalans u staničnoj energiji i komunikaciji. Rezultat je oslabljena stanična struktura kože što dovodi do disbalansa u metaboličkim procesima kože. Pri svakoj sezoni iz ormara vadimo drugačiju odjeću, na isti način bismo trebali mijenjati svoje kreme i preparate koje koristimo kod kuće, savjetuje članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanja Buinjac, vlasnica Ageness Beauty Instituta Zagreb.

Upozorava i da treba provjeriti stanje kože kod kozmetičara, riješiti zaostala oštećenja od prženja na suncu te pripremiti kožu za nadolazeće hladno, vjetrovito vrijeme, manje sunčeve svjetlosti i dehidrataciju koju izaziva centralno grijanje.

Kako nahraniti i pripremiti svoju kožu za zimu kod kuće

U 6 koraka prilagodite kućnu njegu:

1. Nemojte preskakati piling

Iako je primamljivo izbjegavati piling u hladnijim mjesecima, jer često osjećate da je koža osjetljivija i podložna iritaciji, prava istina je da joj je u tim zimskim mjesecima potrebno više hranjenja i hidratacije.

Kod svi vrsta i tipova kože potrebno je raditi piling jer on smanjuje nakupljanje mrtvih stanica na površini kože. Piling kože omogućava vašoj koži da bolje diše te pomaže zadržati ten sjajnim i blistavim. Još jedna ključna korist pilinga je da proizvodi koje koristite nakon njega se lakše i bolje apsorbiraju u kožu.

- Ja često za svoje lice koristim proizvode koji sadrži enzime. Poput Papaya Enzyme piling koji sadrži prirodne voćne enzime koji otapaju mrtve stanice na površini kože, ostavljajući kožu savršeno pripremljenom za optimalnu apsorpciju seruma, ulja i krema – ističe Sanja Buinjac, vlasnica Ageness Beauty Instituta Zagreb

2. Slojevito nanosite proizvode

Često kad idemo na skijanje znamo da je poanta u slojevitom oblačenju. Na zimovanju uskočimo u izolacijsku termalnu odjeću kada se oblačimo ujutro prije odlaska na stazu, i tek tada znamo da smo sigurni od hipotermije. Na isti način možemo svojoj koži dati dodatnu zaštitu od hladnoće. Hladna klima ostavlja vašu kožu izloženom i manje sposobnom da se zaštiti, što može dovesti do razvoja suhoće, osjetljivosti, perutanja, zatezanja pa čak i upale.

Tijekom zimskih mjeseci mudro je uvesti dodatni sloj uz vašu dnevnu hidratantnu kremu kako bi se koža prilagodila vanjskim izazovima. Za dubinsku hidrataciju i vidljive rezultate, odlučite se za duboko hidratantni serum. Potražite formule koje sadrže Hijaluronsku kiselinu, moj top favorit je Hydra-Boost Serum - koji ima sposobnost zadržati do 100 puta veću težinu u vodi, zaključavajući vlagu unutar stanica tijekom cijelog dana. Svakako se pobrinite da na nakon toga stavite kvalitetnu zaštitnu kremu s SPF-om da se zadrži u koži sva hidratacija koju smo nanijeli serumom.

3. Upoznajte različite teksture

Iako je možda primamljivo posegnuti za težim masnijim kremama tijekom zimskih mjeseci, to nije nužno uvijek najbolje rješenje za vašu kožu. Budući da su hidratantne kreme bogate ovlaživačima, ne morate ju nužno mijenjati tijekom promjena godišnjih doba. Moj savjet je da promijenite ono što koristite ispod vaše hidratantne kreme. Ja često dodam neko ulje ili serum - umjesto da se prebacujemo na težu, masniju hidratantnu kremu koja možda neće uopće odgovarati vašoj koži. Zapamtite, što je tekstura kreme gušća, to je njena penetracija teža te ona više „sjedi“ na vašoj koži, umjesto da se upije i odradi posao za koji je namijenjena.

4. Koristite ulja

Ako još niste upotpunili svoju njegu kože dodajući ulje u svoju kućnu rutinu njege, zima je savršeno vrijeme za to. Tijekom zimskih mjeseci važno je prebaciti se na proizvode na bazi ulja jer se tijelo bori i prilagođava ekstremnim temperaturnim promjenama.

Ulje za lice je kao dodatno dubinsko hranjenje, što je često od vitalne važnosti kada se stalno krećemo između hladnoće i pregrijanog suhog zraka uzrokovanog centralnim grijanjem. Nanesite kremu bogatu antioksidantima nakon nanošenja ulja. Moj apsolutni favorit je Cellular Recovery kapsule ili Super food ulje za kožu oba su fantastična i mogu se koristiti kod svih tipova koža čak i masne.

5. Dodajte masku

Mnogi moji klijenti primjećuju povećanu suhoću zimi, tako da bi hidratacija treba biti osnovni fokus vaših kućnih tretmana. Moj apsolutni favorit je Exotic Cream Moisturizing Mask koja sadrži umirujući ekstrakt meda uz duboko hidratantne ekstrakte naranče i Bergamota s kojim se besprijekorno hidratiziraju sva područja kojima je potrebna vlaga. Za one koji imaju nešto masniju kožu s proširenim porama, iskušajte Peptide⁴ Thousand Flower Mask.

6. Posjetite kozmetičara u kozmetičkom salonu

"Kako se godišnja doba mijenjaju, najbolje što možete napraviti je otići na profesionalni tretman lica jer se naša koža mijenja kako na dnevnoj bazi, tako i sezonski. Profesionalni tretmani lica su osobito dobri jer su formulirani za specifične probleme koje koža prolazi s tim sezonskim promjenama godišnjih doba."

Kako izgleda profesionalni tretman i odlazak kod kozmetičara?

1. Svaki tretman lica započinje s konzultacijama. Analiza kože lica omogućuje vašem terapeutu i vama pravi uvid u to koja područja vaše kože trebaju obnovu i regeneraciju.
2. Nakon toga, terapeut će vam predložiti određeni tretman lica.
3. U srcu svakog tretman lica je dobra dijagnostika stanja kože, kad terapeut precizno odredi problem i s vama odredi prioritete koje želite riješiti zasigurno rezultat neće izostati.
4. Ako kombiniramo manualne metode u kombinaciji s aparativnim rezultati često dolaze brže je moć manualne metode pripremaju i omekšavaju kožu. Kombinirajući različite tehnologije kozmetički aparati vašoj koži osiguravaju da učinkovitije primi sve aktivne tvari koje kozmetičar koristi i nanosi na kožu tijekom tretmana. Kombinacija snažnih aktivnih sastojaka s aparativnim ili manualnim metodama osiguravaju rezultate. Tako odabrani tretman će zasigurno riješiti probleme koje je kozmetičar uočio u prvom koraku, a takav pristup zasigurno daje učinkovite i personalizirane rezultate.

- Kada je tretman lica napravljen, terapeut bi trebao preporučiti program za njegu kože kod kuće koji će vam maksimalizirati rezultate i odvesti vas u novu sezonu. Preporučujem da rezervirate tretman lica barem jednom mjesečno kako biste nastavili s prirodnim procesima obnove vaše kože – zaključuje ističe članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanja Buinjac, vlasnica Ageness Beauty Instituta Zagreb.