fallback

Fragment izložbe Varaždin pod krunom Habsburgovaca u Pokrajinskom muzeju Ptuj Ormož

Typography

Srijeda u Muzeju, koja je na rasporedu 8. veljače, održava se u Grajskoj pristavi, ormoškome odjelu Pokrajinskoga muzeja Ptuj Ormož, gdje se u 16 sati otvara izložba Gradskog muzeja Varaždin pod nazivom Lov i plemstvo na varaždinskom području.

Tijekom višegodišnje suradnje dvaju muzeja razmijenjeno je nekoliko izložbenih programa, a varaždinski muzej ovom prigodom predstavlja temu lova i plemstva, odnosno fragment velike izložbe Varaždin pod krunom Habsburgovaca, projekta koji je obilježio djelatnost te ustanove u protekloj godini.

Autorica stručne izložbene koncepcije muzejska savjetnica Spomenka Težak u izložbu je uvrstila slike, fotografije, streljačke mete i lovački pribor, koji ilustriraju lov na varaždinskom prostoru kao zabavu i oblik druženja velikaša u prošlosti, posebice na vlastelinstvima plemićkih obitelji Batthány u Ludbregu, Draškovića u Velikom Bukovcu i Trakošćanu, Erdödyja u Novom Marofu te Bombellesa u Opeki kraj Vinice, a na koja su ponekad dolazili i pripadnici carske i kraljevske obitelji Habsburg.

Osim predmeta iz fundusa varaždinskoga muzeja, kao dopuna izložbi bit će predstavljeni i odabrani predmeti iz ormoške lovačke zbirke. Izložba će u Ormožu biti postavljena za razgled do 5. svibnja ove godine, a otvorenje se priređuje na Prešernov dan, središnji kulturni i državni praznik u Republici Sloveniji.