fallback

FOTO Kultura ruši granice: GMV uz Prešernov dan gostovao u Ormožu

Typography

Srijeda u Muzeju, Gradskog muzeja Varaždin, popularna je serija tribina, izložbi, promocija knjiga te predstavljanja poznatih osoba iz svijeta kulture i kulturne povijesti (koja redovito kao publiku okuplja zaljubljenike u kulturu i umjetnost i popularizira aktivnosti Gradskog muzeja Varaždin) u dvije je srijede zaredom i više no opravdala svoje održavanje. I dok je protekla Srijeda u Muzeju, ugostila uglednu muzikologinju i donedavnu diplomatkinju dr. sc. Zdenku Weber, koja je obilježila kulturu baroknoga grada praćenjem Varaždinskih baroknih večeri i svojom diplomatskom aktivnošću, Srijeda u muzeju 8. veljače, dokazala nam je ne samo koliko je kultura važna za vlastiti identitet već i prekogranično povezivanje.

Da kultura uistinu i nema granica dokazalo je ponovno to prisjećanje GMV-a na nekadašnje zajedništvo Hrvata i Slovenaca i drugih naroda tadašnje Habsburške monarhije, koje predstavljeno kroz djelić uvida u očuvanu zajedničku kulturnu baštinu može poslužiti i kao poticaj novih povezivanja i zajedništva, barem na kulturnoj razini i za današnje i buduće generacije.

Ovaj put varaždinska je Srijeda u Muzeju, (u pratnji ljubitelja GMV-a koji su u Ormož stigli organizirano) održana u Ormožu, odnosno Pokrajinskom muzeju Ptuj Ormož, 8. veljače, na Slovenski kulturni praznik ili Prešernov dan. Osim slavljenja slovenske kulture na taj slovenski državni blagdan kultura pograničnoga nam grada Ormoža obogaćena je otvorenjem izložbe Gradskog muzeja Varaždin pod nazivom Lov i plemstvo na varaždinskom području, u kombinaciji s dijelom postava iste tematike i domicilnog muzeja.

Pokrajinski muzej Ormož, danas je dijelom staroga grada Ormož, izgrađenoga tijekom 13. stoljeća na poziciji nekadašnjega pretpovijesnoga naselja (i u Srednjem vijeku naraslog do jednog od najvećih gradova u tom dijelu Europe) tu gdje je u Srednjem vijeku bio park nazivom zvjerinjak, pa se i izložba Gradskog muzeja Varaždin sjajno uklopila i u prostor i postav ormoškoga muzeja.

Treba napomenuti da to i nje bila prva suradnja dviju kulturnih ustanova, jer kako je rekao i ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini - tijekom višegodišnje suradnje dvaju muzeja razmijenjeno je nekoliko izložbenih programa, a varaždinski muzej ovom se prigodom predstavio s temom lova i plemstva, odnosno fragmentom velike izložbe Varaždin pod krunom Habsburgovaca, reprezentativnog projekta koji je sjajno obilježio djelatnost te ustanove u protekloj godini.

Suradnju s GMV-om pozdravio je dr. Aleksander Lorenčić, direktor Pokrajinskog muzeja Ptuj, dok je o samom postavu govorila koordinatorica Nevenka Korpič budući da su osim predmeta iz fundusa varaždinskoga muzeja, predstavljeni i odabrani predmeti iz ormoške lovačke zbirke.

Autorica stručne izložbene koncepcije GMV-a muzejska savjetnica Spomenka Težak, sa suradnicama Tatjanom Buhin, Mirjanom Dučakijević, Elizabetom Igrec, Anom Kaniški, Anjom Kovačić, Ljerkom Šimunić, u izložbu je uvrstila slike, fotografije, streljačke mete i lovački pribor, koji ilustriraju lov na varaždinskom prostoru kao zabavu i oblik druženja velikaša u prošlosti, posebice na vlastelinstvima plemićkih obitelji Batthány u Ludbregu, Draškovića u Velikom Bukovcu i Trakošćanu, Erdödyja u Novom Marofu te Bombellesa u Opeki kraj Vinice, a na koja su ponekad dolazili i pripadnici carske i kraljevske obitelji Habsburg.

Posebno zanimljivo opisan je događaje vezan uz lovove koje je za nadvojvodu Franju Ferdinanda, prijestolonasljednika Austrougarske monarhije, priređivao Marko Bombelles, vlasnik dvorca Opeke i lovišta Zelendvor. Nadvojvoda bi dolazio u Opeku (često i vlakom do Ormoža) ili s pratnjom ili samo sa suprugom, a jedan od tih lovova posebno je zanimljivo opisan u tadašnjem zagrebačkom listu Agramer Zeitung. Bilo je to zimi 1900. godine, Njegova presvijetla visost otišla je na vožnju kroz lovište po nevjerojatnoj snježnoj mećavi, te je počevši od 5,30 ujutro pa sve do navečer prvoga dana te od 8 do 10 sati sljedećeg dana ustrijelila čak 14 srnjaka, od kojih je njih četvero bilo kapitalaca. Rogovi su izloženi u okviru izložbe rogovlja u organizaciji Hrvatskog lovačkog društva u travnju iste godine. Fotografija prijestolonasljednika i rezultata toga ulova predstavljena je na ovoj izložbi.

U glazbenome dijelu programa nastupila je pijanistica Darija Žganec Horvat, a izložbu je otvorio zamjenik ormoškoga gradonačelnika Mirko Novak.