fallback

Margareta Lekić: Umjetna priroda - Galerija Zlati ajngel, 10.svibnja u 19 sati

Typography

Gradski muzej Varaždin i Galerija Zlati ajngel organizatori su izložbe akademske kiparice Margarete Lekić, koja se u sklopu Srijede u Muzeju otvara 10. svibnja ove godine, u 19 sati.

Priroda kao surogat tema je najnovijega ciklusa pod nazivom Umjetna priroda ove osječke umjetnice, s različitim umjetnim, tehnološki preciznim replikama iz biljnog i životinjskog svijeta, koncipiranima u skupove, objekte i instalacije, od kojih su neki i interaktivnog karaktera. Kako u predgovoru kataloga navodi likovni kritičar Marijan Špoljar, autorica formira ambijente i instalacije od niza mehaničkih, plastičnih replika sitnih životinjskih vrsta i vegetacije te ih najčešće grupira u ansamble slične herbarijima ili izlošcima iz prirodoslovnih muzeja. Poruka je očito distopijska: ne samo da ćemo u budućnosti prirodu i životinjski svijet vidjeti jedino u vitrinama, nego muzealizaciju toga svijeta više nećemo moći ostvariti uz pomoć „originalnih“, nekoć živih organizama i bilja, već samo njihovom rekonstrukcijom.

Premda humorno prikazane, te su tvorevine ozbiljna poruka o civilizaciji u kojoj se stvarni i prirodni život sve više izjednačavaju, a ekološka tema tako postaje opća civilizacijska priča sa zastrašujućim prizvukom.

Margareta Lekić (r. 1982. g.) diplomirala je na Odsjeku za kiparstvo zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, gdje je potom i doktorirala. Asistentica je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i članica HDLU-a Osijek/Zagreb i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Dosad je izlagala na dvadeset samostalnih i više od pedeset skupnih izložbi. Dobitnica je brojnih nagrada i stipendija. Izložba je postavljena u prostoru Galerije Zlati ajngel (Varaždin, Gajeva 15) do 28. 5. ove godine.