fallback

Gradski muzej Varaždin i ove je godine izletom nagradio učenike koji su sudjelovali u projektu MIŠ – Muzej i škola

Nagradni izlet za najbolje MIŠ-eve

Typography

Gradski muzej Varaždin i ove je godine izletom nagradio učenike koji su, u okviru projekta MIŠ – Muzej i škola, u školskoj godini 2016./17. zabilježili najviše dolazaka na muzejske programe.

U proteklom razdoblju to su bili učenici III. a i III. b razreda Pete osnovne škole u Varaždinu, sa svojim učiteljicama Ljerkom Stupar i Dubravkom Novak, a izletu se pridružio i ravnatelj te škole Mario Šipek.

Osim višekratnih posjeta stalnim postavima u palači Herzer i Starome gradu, za što su učiteljice i same osmišljavale programe za izvan učioničku nastavu, učenici su sudjelovali i u posebno pripremljenim edukacijskim prirodoslovnim, likovnim i povijesnim radionicama, koje je Muzej organizirao uz stalni postav Svijet kukaca i uz izložbe Varaždin pod krunom Habsburgovaca i još uvijek aktualnu izložbu Ivan Kukuljević Sakcinski – začetnik hrvatskog identiteta.

Jednodnevni nagradni izlet realiziran je u utorak, 13. lipnja ove godine, a odredište su bile znamenitosti u Hrvatskome zagorju. U Gornjoj Stubici učenici su posjetili Muzej seljačkih buna u dvorcu Oršić, tamošnji monumentalni spomenik Antuna Augustinčića posvećenoga Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, Gupčevu lipu i spomen-park hrvatskome branitelju, zrakoplovcu Rudolfu Perešinu. U programu posjeta bio je i razgled uvijek dojmljivog Muzeja krapinskih neandertalaca u Krapini.

Program Gradskog muzeja Varaždin MIŠ – Muzej i škola provodi se kontinuirano već nekoliko godina, a za sve varaždinske osnovnoškolce sufinancira ga Grad Varaždin. Zahvaljujući takvoj suradnji, svi učenici imaju mogućnost besplatnog korištenja muzejskih programa, koji obuhvaćaju individualne i skupne posjete stalnim postavima i povremenim izložbama, kao i sudjelovanje u edukacijskim radionicama, igraonicama i predavanjima.

U protekloj školskoj godini u program su se uključile i četiri varaždinske srednje škole: Gospodarska škola, II. gimnazija, Privatna varaždinska gimnazija s p. j. te Glazbena škola, a kupnju iskaznice MIŠ financirali su učenici sami, i to uz simboličnu cijenu od 10 kuna.

S obzirom na pozitivna iskustva, program MIŠ – Muzej i škola nastavlja se i u idućoj školskoj godini, jer će Gradski muzej Varaždin nastojati taj projekt proširiti i na ostale osnovne i srednje škole iz Varaždinske županije, za što se očekuje i potpora županijskih institucija.

Opširnije o tvrtki/instituciji na poveznici