fallback

Srijeda u Muzeju - Povijesni natpisi grada Varaždina - Krešimir Filić - GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10, 25. 4. 2018., 19 sati

GMV 69434 – Krešimir Filić za radnim stolom

Typography

U programu Srijede u Muzeju, koja se u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) održava 25. travnja ove godine, je predstavljanje knjige Krešimira Filića pod nazivom Povijesni natpisi grada Varaždina. Nakladnici izdanja su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Gradski muzej Varaždin, a objavljivanje su financijski pomogli Ministarstvo kulture RH, Grad Varaždin, GMV i Zaklada HAZU.

U ostavštini profesora Krešimira Filića (1891. – 1972.), prvoga kustosa i ravnatelja Gradskog muzeja Varaždin, nalazi se nekoliko desetaka njegovih neobjavljenih rukopisa. Svojom zanimljivošću ističu se četiri bilježnice pod nazivom Poviesni nadpisi grada Varaždina (I-IV), nastale u najvećoj mjeri 1944. godine, koje su kasnije i nadopunjavane. Šećući Varaždinom, Filić je bilježio natpise na hrvatskom, latinskom ili njemačkom jeziku u gradskim samostanima, crkvama, kućama, groblju itd., čime ih je sačuvao za budućnost, jer su neki u međuvremenu i nestali. Objavljivanjem ovog rukopisa Varaždincima i zainteresiranim čitateljima približit će se dio varaždinske povijesne baštine, od one koja se u gradu još uvijek nalazi in situ do one koja je danas samo dio muzejskog fundusa.

Profesionalni put Krešimira Filića započinje prosvjetnim radom u varaždinskoj Gimnaziji. Svojom se djelatnošću istaknuo u mnogobrojnim varaždinskim udrugama i društvima, a posebni doprinos dao je osnivanju varaždinskih kulturnih ustanova, među kojima su Državni arhiv, Glazbena škola i Gradski muzej Varaždin, otvoren 1925. godine. Neumornim radom u prikupljanju, obradi i predstavljanju kulturno-povijesne baštine široj javnosti, Filić pretvara Varaždin u prepoznatljivo kulturno odredište, djelujući ne samo za svoje vrijeme nego uvijek s ciljem da sačuva kulturna dobra za buduće naraštaje. Iza sebe je ostavio gotovo dvjesto objavljenih knjiga, znanstvenih i stručnih radova, prikaza, osvrta, popularnih novinskih napisa te mnoštvo rukopisa , a nedavno objavljenim tekstom o povijesnim natpisima u Varaždinu ponovno je potvrđen njegov neprocjenjiv obol istraživanju varaždinske povijesti.

Uz urednike izdanja dr. sc. Vladimira Huzjana, upravitelja Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Spomenke Težak, v. d. ravnateljice Gradskog muzeja Varaždin, knjigu Krešimira Filića predstavit će akademik Josip Bratulić, konzervatorica u Upravi za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Varaždinu Ivana Peškan i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

INFORMACIJE:
Gradski muzej Varaždin
Šetalište J. J. Strossmayera 3, tel. 042/658-754, 658-750, faks: 042/658-755, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
v. d. ravnatelja: Spomenka Težak, tel. 042/658-751, 658-762.
Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu: upravitelj dr. sc. Vladimir Huzjan, tel. 091/5525-665.

www.gmv.hr

www.facebook.com/GMvarazdin