fallback

Srijeda u Muzeju - Stipan Tadić - Galerija Zlati ajngel, Gajeva 15, 9. svibanj, 19 sati

Stipan Tadić

Typography

Niz zajedničkih projekata Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel nastavlja se izložbom Stipana Tadića (r. 1986.), akademskog slikara i višestruko nagrađenog autora koji iza sebe ima brojne samostalne i skupne izlagačke nastupe u zemlji i inozemstvu i čiji su radovi zastupljeni u više privatnih zbirki i fundusa ustanova. Izložba se u prostoru Galerije Zlati ajngel (Varaždin, Gajeva 15), u sklopu Srijede u Muzeju, otvara 9. svibnja, u 19 sati.

U vremenima dominacije figuralnoga u hrvatskom slikarstvu mladi se autor prihvatio prikaza zagrebačke svakodnevice, portretiranja prigradskih stanovnika i u novije vrijeme, pejzažnog slikarstva, donoseći poglede na hrvatske planine. Kako je naveo Darko Sačić, voditelj Galerije Zlati ajngel, nešto je od naslijeđa naive, hlebinske, ali i „internacionalne“, u postupku Stipana Tadića. Ponekad je ta činjenica prenaglašavana, a ponekad pak je sam slikar naglašava. Sukladno tomu, on će u okviru obilježavanja 50. obljetnice Galerije naivne umjetnosti Hlebine boraviti u toj ustanovi i preispitivati tehničke i izražajne mogućnosti danas pomalo potisnutoga kreativnog izraza. Autorica teksta u predgovoru kataloga izložbe je Varaždinka Tena Bakšaj, što je još jedna potvrda povezanosti i upućenosti Varaždina u najvitalnija kretanja u umjetnosti.

Izložba Stipana Tadića postavljena je za razgled do 27. svibnja.

O autoru:
Stipan Tadić (r. 1986., Zagreb), nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, 2011. godine diplomirao je Studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zlatka Kauzlarića Atača. Godine 2015. usavršavao se u Firenci, na Umjetničkoj akademiji. Ovo mu je dvadeset i peta samostalna izložba, a kao autor sudjelovao je i na 40-ak skupnih u zemlji i inozemstvu, među kojima su izložbe u Ljubljani, Seulu, Bruxellesu, Berlinu, Beču, Moskvi, Santoriniju, Sofiji, Cetinju, Bratislavi i na Sardiniji. Djela su mu zastupljena u više privatnih zbirki i fundusa ustanova, a njegovi javni radovi i murali nalaze se u Zagrebu, Opuzenu, Beogradu, Moskvi, Vodnjanu, Umagu i Šibeniku. Sudjelovao je na nekoliko kustoskih projekata i održao radionice crtanja za djecu s posebnim potrebama i ostale korisnike. Boravio je u umjetničkim rezidencijama u Belgiji, Rusiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Sloveniji, Francuskoj i Italiji. Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima su HDLU-ova Godišnja nagrada za mladog umjetnika, Nagrada Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Treća nagrada na 1. međunarodnom bijenalu u Santoriniju, Prva nagrada u oslikavanju Branimirove ulice u sklopu Muzeja ulične umjetnosti i Druga nagrada na 30. salonu mladih.