fallback

Srijeda u Muzeju - Prof. dr. sc. Zvonimir Juras - GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10, 30. svibnja, 19 sati

Fakultet za defektologiju 29.3.1978. - prof. Vladimir Stančić uručuje povelju prof. Zvonimiru Jurasu za 15 god. rada

Typography

U sklopu Srijede u Muzeju, koja je na rasporedu 30. svibnja, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) održava se predavanje posvećeno prof. dr. sc. Zvonimiru Jurasu, pioniru surdologije i znanstveniku svjetskoga glasa.

Povijesna istraživanja vezana uz djelovanje šire zajednice i pojedinaca u pristupu osobama s invaliditetom i njihova uključivanja u različita područja ljudske djelatnosti na širem varaždinskom području su skromna, no posljednjih godina sve češća. Ističući potrebu da se sustavno istraži djelovanje pojedinaca i udruga, ovim predavanjem želi se ukazati na osobnost i djelovanje Zvonimira Jurasa (1924. – 2004.), doktora znanosti s područja surdologije, znanstvene discipline koja se bavi rehabilitacijom osoba s oštećenim sluhom, prvog psihologa za osobe oštećena sluha, predavača na mnogim visokoškolskim ustanovama i jednog od osnivača i prvih predavača na tek osnovanoj Višoj defektološkoj školi u Zagrebu, danas Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Od 2005. godine njegovu ostavštinu čuva Gradski muzej Varaždin.

Život i djelo prof. dr. sc. Zvonimira Jurasa kroz njegova osobna, stručna i znanstvena postignuća, sačuvane radove i predmete koji govore o povijesnom razvoju pristupa osobama oštećena sluha u Hrvatskoj predstavit će književnik i publicist mr. sc. Ernest Fišer, predsjednica Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe Mirjana Juriša, umirovljeni muzejski savjetnik Miroslav Klemm i muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.