fallback

Ostvarivanje nekih ideja Nove škole u nastavnoj praksi varaždinske Gimnazije u međuratnom razdoblju

Typography

Srijeda u Muzeju, GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10, 31. listopad, 19 sati.

U sklopu Srijede u Muzeju, 31. listopada, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), održava se predavanje pod nazivom Ostvarivanje nekih ideja „Nove škole“ u nastavnoj praksi varaždinske Gimnazije u međuratnom razdoblju.

Na predavanju će biti riječi o tome kako je nova generacija profesora varaždinske Gimnazije, koja se u školi okupila neposredno prije i tijekom Prvoga svjetskog rata, u međuratnom razdoblju nastojala u nastavnoj praksi realizirati neke od ideja raznih pravaca tzv. Nove škole. Ta su nastojanja posebno došla do izražaja u brizi za zdravstveno stanje nastavnoga kadra i učenika, pri uspostavljanju što bolje suradnje između nastavnoga kadra i roditelja zbog povećanja uspješnosti odgojno-obrazovnog procesa u cjelini te pri izgradnji novoga, kvalitetnijeg odnosa između učenika i poučavatelja. Premda opće okolnosti, posebno ograničenja sustava jugoslavenske monarhističke diktature, nisu išla na ruku ovim nastojanjima, na pojedinim su područjima, usprkos svemu, bila ostvarena značajna poboljšanja.

Suorganizator programa je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije, a predavanje je pripremio povjesničar Siniša Horvat, nastavnik na varaždinskoj Prvoj gimnaziji.

Predavanje počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.