fallback

Cankarevi dani

Matjaž Mark, ministar savjetnik iz slovenskog veleposlanstva u Zagrebu/FOTO: akm

Typography

Cankarevi dani počeli su u Slovenskom domu u Zagrebu koncertom šansona Črtice v štiklce ali če Cankar bi popevke zlagal.

U povodu 100. obljetnice Cankareve smrti do 13. prosinca u Zagrebu održat će se razni događaji: izložbe, filmske i glazbene priredbe i literarne večeri.

Na dobro posjećenom otvorenju Cankarevih dana, ljubljanski kantautor Bor Seušek predstavio je glazbene interpretacije Cankarevih djela. Nakon glazbenog programa prikazan je igrano-dokumentarni film Cankar, u režiji  Amira Muratovića, koji je stvorio priču o najznačajnijim događajima u povodu 100. obljetnice Cankareve smrti. Jedan od najvažnijih slovenskih pisaca preminuo je u Ljubljani 11. prosinca 1918. godine.

U suradnji s Modernom galerijom, u Slovenskom domu je otvorena je i izložba fotografija fotografa Stanka Vrtovca (Maribor, 1947. – Zagreb, 2017.), koje je njegov brat Saša Vrtovec darovao Modernoj galeriji. Izložene su fotografije koje su bile dio izložbe Snaga tišine, održane u ožujku ove godine u Studiju Moderne galerije Josip Račić.

Zahvaljujući inicijativi nekolicine Vrtovčevih prijatelja, među kojima su fotografi  Ivan Posavec i Vladimir Vučinović Čarli  i donaciji njegovog brata fotografije Saše Vrtovca mogu se pogledati u Slovenskom domu u Zagrebu u Masarykovoj 13. do 12. prosinca. Radno vrijeme Galerije je radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 19 sati.