fallback

Srijeda U Muzeju - Stjepan Gračan - Skulpture, crteži, kolaži

Srijeda u Muzeju: Stjepan Gračan

Typography

GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3 / Galerija Zlati ajngel, Gajeva 15, 20. veljače, 19 sati.

Prva u nizu od triju ovogodišnjih izložbi u suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel je izložba akad. kipara Stjepana Gračana, koja se u sklopu Srijede u Muzeju otvara 20. veljače ove godine. U ovom izboru iz Gračanova opusa, uz tek nekoliko skulptura, glavninu izložaka čine crteži i kolaži, nastali uglavnom u ranijem dijelu njegova stvaralaštva, dosad rijetko izlagani te nedovoljno poznati široj likovnoj publici. Autor izložbene koncepcije i tekstova u katalogu je likovni kritičar Marijan Špoljar.

Stjepan Gračan (Prugovec, 1941.) jedan je od naših najistaknutijih kipara, autor nekoliko popularnih javnih spomenika (Vladimira Nazora i Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, Augusta Cesarca u Osijeku), jedan od osnivača i ideatora Grupe Biafra te dugogodišnji profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Samostalno izlaže od 1962. godine, a sudjelovao je i na brojnim skupnim izložbama. O njegovu stvaralaštvu 2014. godine objavljena je monografija autora Zdenka Rusa. Kiparski opus Stjepana Gračana, biafranski i postbiafranski, čine skulpture i objekti koji kroz figurativnu formu, ali i deformaciju oblika, nastoje interpretirati fenomene otuđenog svijeta današnjice. S drugim članovima Grupe predstavljao je našu angažiranu umjetnost, i to onaj dio suvremene umjetničke scene koja je figuracijom i kritičkim djelovanjem nastojala parirati apstrakciji i njezinoj autonomiji. Crteži i kolaži izrazito ekspresionističke orijentacije nastali su izvan toga manifestnog dijela Gračanova opusa i neki od njih prvi put bit će javno predstavljeni na izložbi u Varaždinu.

Otvorenje počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se i završava u Galeriji Zlati ajngel. Izložba je u oba prostora postavljena za razgled do 10. ožujka ove godine.