fallback

Tomaszewsk u Zagrebu

Tomaszewsk u Zagrebu

Typography

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u Galeriji Prsten u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu u suradnji sa slovenskom Fondacijom Brumen predstavilja presjek rada Henryka Tomaszewskog.

Retrospektivna izložba obuhvaća 50 crteža i 131 plakat Henryka Tomaszewskog nastalih u pedeset godina njegove umjetničke karijere. Kustos izložbe Radovan Jenko, odabirom radova, koji variraju od vrlo privatnih do javnih tema, posjetiteljima približava opsežno i heterogeno djelovanje tog umjetnika plakata.

Izlozba Henryk Tomaszewsk HDLU 25.02

Henryk Tomaszewsk (1914. – 2005.) jedan je od glavnih grafičkih dizajnera u poslijeratnoj Poljskoj, ilustrator i pedagog i osnivač je poljske škole plakata.

Iako suočen s snažnim utjecajima poljskog nacionalizma, katoličanstva i komunizma, u Poljskoj u razdoblju nakon Prvog svjetskog rata, Tomaszewski je bio nezaustavljiv u stvaranju temeljito jedinstvenog, duboko osobnog vizualnog jezika, unutar kojeg se izuzetno snažno manifestirala njegova osobnost. Prije početka Drugog svjetskog rata postao je satiričan umjetnik i redovito objavljivao u časopisima, dok je po njegovu završetku, narednih desetak godina njegov glavni poslodavac bila poljska filmska produkcijska kuća CWF, a od sredine pedesetih godina pretežno je radio za kazališta i muzeje a ilustrirao je i dječje knjige te dizajnirao naslovnice knjiga.

Međutim, plakati uglavnom stvarani za umjetničke izložbe, film i kazalište, ostali su njegova primarna djelatnost. Njegov opus obuhvaća gotovo 300 plakata. Prilikom dizajniranja plakata rijetko se koristio tipografskim rješenjima i fotografijom što ga čvrsto pozicionira u tradiciju slikovnog plakata, iako se njegov karakterističan rukopis prepoznaje po snažnom grafizmu, a ne ilustrativnošću.

Fondacija Brumen je neprofitna organizacija sa sjedištem u Ljubljani, osnovana 2003. godine čiji je cilj promicanje kvalitetnog dizajna. Fokus Fondacije je organiziranje Brumenskog bijenala slovenskog dizajna, središnjeg događaja s područja dizajna u Sloveniji i Nagrade Brumen, najvećeg nacionalnog profesionalnog priznanja s područja dizajna te organiziranje izložbi istaknutih slovenskih i inozemnih umjetnika.

Zaklada je dobila ime po promicatelju slovenskih vizualnih komunikacija Jožetu Brumenu (1930. - 2000.).