fallback

Luka Marotti – Izložba i knjiga

Luka Marotti – Izložba i knjiga

Typography

U Muzeju Mimara u Zagrebu do 12. svibnja može se pogledati izložba fotografija "Proživljeni kadrovi" Luke Marottija.

"U stvaralačkom ciklusu Luke Marottija svaka je fotografija pripovijetka. Usklađeni i usporeni, ovi se prizori kreću svojim ritmom, ulaze u drugu stvarnost, udaljenu od vanjskog svijeta, više mentalno nego prostorno. Granica je zato mnogo suptilnija, a prepoznavanje traži uživljavanje. Umjesto stvarnog, arhitektonskog prostora, ovdje je prikazano upravo iskustvo doživljaja prostora. Dvodimenzionalni prostor fotografije uvijek je formativan. To je norma koja oblikuje odnosima horizontale i vertikale, svojim povlaštenim i podređenim točkama. Jaka, slaba i neutralna mjesta smjerovi su u obrascima putovanja energije, koje ovaj autor prepoznaje i ovladava njima." - piše među ostalim u katalogu za izložbu akademska slikarica Zdenka Bilušić.

Luka Marotti objavio je i knjigu o Samostanu benediktinki svete Marije u Zadru u kojoj su fotografije i tekstovi o samostanu.

Benediktinski je red dao neprocjenjiv doprinos svim segmentima ljudskoga života, u razvoju arhitekture, kulture i umjetnosti, medicine, ekonomije i obrazovanja u cijeloj Europi u gotovo 15 stoljeća svoga postojanja. Zapravo se može reći da se benediktinci nalaze u samim temeljima Europe, što se očituje i u činjenici da je Sveti Benedikt svetac zaštitnik Europe.

Samostan Svete Marije sa svojom stoljetnom tradicijom i postojanošću prvorazredna je sakralna, kulturna i povijesna institucija u drevnom gradu Zadru. Tijekom dugih stoljeća, u samostanu Svete Marije prikupljeni su vrijedni predmeti, relikvijari koje su koludrice očuvale kao baštinu Zadrana, ali i hrvatskoga naroda, a sada su izloženi u sklopu Stalne izložbe crkvene umjetnosti.

U samostanskim radionicama koludrice i danas izrađuju čipke, bave se vezom, izradom umjetničkih suvenira, a prigodno vode radionice u dječjem vrtiću i školi. Benediktinke Svete Marije osnovale su Osnovnu glazbenu školu Svetog Benedikta i Dječji vrtić Golubica u koji Zadrani šalju svoju djecu.

"Fotografije Luke Marottija pružaju nam uvid u taj svakodnevni život koji je uglavnom skriven od oka javnosti. Luka. Marotti kao kroz odškrinuta vrata promatra i dokumentira koludrice u njihovim svakodnevnim situacijama. Na taj način imamo pred sobom sliku pomalo drugačiju od uobičajene predodžbe koja pretpostavlja neku vrstu zatvorenosti i odvojenosti. Smatram da se upravo u tome nalazi istinska vrijednost te monografije." - napisala je opatica M. Anastazija Čizmin.

"Kada se prijeđe prag, kada se zatvore vrata samostana, ulazi se u drugačiji, nepoznati svijet. Život zadarskih koludrica benediktinki zabilježen objektivom Luke Marottija nudi jedno od mogućih čitanja svakodnevnice stanarki jednog od naših najstarijih, najpoznatijih i svakako najvažnijih samostana." rekla je među ostalim likovna kritičarka Edda Dubravec.

Luka Marotti je kao redatelj na HTV-u u Dokumentarnom programu dosad snimio više od petsto (500) emisija. Uz redateljski posao bavi se i fotografijom, pa je u dvadesetak godina snimio i brojne fotografije koje na svoj način obogaćuju i dopunjuju emisiju i usput pružaju niz novih podataka o spomenicima, mjestima, atmosferama i ljudima.