fallback

Vinski razgovori

Vinski razgovori

Typography

Udruga za kulturu stola G.E.T. (Gastronomija-Enologija-Turizam) pokrenula je Vinske razgovore koje s vinarima vodi novinar Tomislav Stiplošek.

Prvi u Vinskim razgovorima bili su Ozren i Ognjen Jakovac iz Erdutskog vinogorja. Vinariju su braća Jakovac naslijedili te su se posvetili vinu. Obojica su inženjeri građevine i žive na relaciji Zagreb-Erdut. Na osam hektara vinograda i djelomičan otkup grožđa iz vinograda Siber, godišnje proizvedu 60 tisuća litara vina. Manje količine vina izvoze u Irsku i Njemačku.

Predstavili su svoja visokokvalitetna i vrhunska vina: Graševinu, Chardonnay, Traminac mirisavi i Crni Cuvée (merlot i cabernet sauvignon) te kao iznenađenje dva vina koja još nisu na tržištu - mladi Sauvignon (berba 2018., 12,00 posto alkohola) i Chardonnay koji je, nakon tromjesečne maceracije 7 mjeseci odležao u većim (500 L) hrastovim bačvama.

Vinski razgovori su osmišljeni kao razgovor Tomislava Stiplošeka s predstavnikom vinarije u kojemu publika aktivno sudjeluje. Braća Jakovac planiraju i vinski turizam pa će im za to trebati i vlastiti pjenušac.

Nakon Vinskih razgovora u zagrebačkoj kavani Procaffe održan je "After Work Party četvrtkom" uz vina Jakovac i zvukove jazza, soula i rocka u izvedbi Sare Spinčić.