fallback

VIDEO: Arboretum Opeka – najstariji zaštićeni objekt parkovne arhitekture u Hrvatskoj

Arboretum Opeka

Typography

Arboretum Opeka Smješten u Općini Vinica u Varaždinskoj županiji, u okviru nekadašnjeg posjeda grofova Bombela najljepši je kontinentalni arboretum u Hrvatskoj. Ugodno  je šetati njegovim stazama u vrijeme kada stoljetnim stablima ponovno poteku sokovi, po travnjacima se rasipaju boje, a s proljećem zabruji život u njegovu bujnom zelenilu.

Arboretum Opeka Smješten u Općini Vinica u Varaždinskoj županiji, u okviru nekadašnjeg posjeda grofova Bombela najljepši je kontinentalni arboretum u Hrvatskoj. Ugodno  je šetati njegovim stazama u vrijeme kada stoljetnim stablima ponovno poteku sokovi, po travnjacima se rasipaju boje ranog proljetnog cvijeća,te zabruji život u njegovu bujnom zelenilu.

Zbog svojih iznimnih umjetničkih, dendroloških, znanstvenih, odgojno-obrazovnih, kulturno-povijesnih i drugih vrijednosti zaštićen je od 1947. godine kao prirodna rijetkost i najstariji je zaštićeni objekt parkovne arhitekture u Hrvatskoj. Od 1961. godine proglašen je zaštićenim dijelom prirode. Danas se ubraja u kategoriju spomenika parkovne arhitekture, a od 2007. godine ima i svojstvo kulturnog dobra.

Perivoj kakvog danas poznajemo nastao je na posjedu nekadašnjih grofova Draškovića na mjestu gdje slične vizure parka postoje još od 17. stoljeća.Oblikovao ga je, sredinom 19. stoljeća, tadašnji vlasnik posjeda grof Marko Bombelles.Postoji i podatak da je perivoj rađen po nacrtu jednog nizozemskog stručnjaka, no, sve upućuje da bi autor mogao biti i sam Marko Bombeles zbog njegove velike sklonosti prema hortikulturi. U povoljnim klimatskim uvjetima uspješno su odnjegovane brojne egzotične vrste koje je grof Bombelles donosio sa svojih putovanja, pretvarajući time perivoj oko dvorca u arboretum. Mnoge su se tako implementirane egzotične vrste očuvale i do danas pa su neki primjerci značajni zbog svoje starosti od 150 ili dvjesto godina, dimenzija koje su postigli, dok su drugi jedinstveni radi svojih visokih estetskih svojstava ili rijetkosti.

Značajni primjerci istaknuti su i na uređenoj poučnoj stazi, poput jedinstvenog primjerka goleme thuje (Thuja plicata) čija je unutrašnjost prohodna i zanimljiva svakome tko navrati u arboretum.Drvo iznutra izgleda  poput kapelice. Mnogi su skriveni poljupci ukradeni upravo u njegovoj unutrašnjosti.Tu je i primjerak kalifornijskog libocedra (Calocedrus decurens) koji svojim karakterističnim uskim habitusom dominira u vizurama prema dvorcu, golemog mamutovca (Sequoiadendron giganteum), močvarnog taksodija (Taxodium distichum),  glatke hortenzije (Hydrangea arborescens), te pjenišnika odnosno rododendrona (Rhododendron sp.) koji su također nekadašnji poznati motiv Arboretuma Opeke.