fallback

Članovi hrvatskog Fijeta na putovanju po Vojvodini: Oduševila nas je mirna ljepota južnog Banata

Press tura

Typography

Press tura u organizaciji FIJET Serbia i turstičkih organizacija Pančeva, Bele crkve i Kovina, na kojoj su uz domaćine sudjelovali predstavnici FIJET-a Rumunjske, Slovačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pokazala je sjajne turističke potencijale južnog Banata.

Članovi FIJET-a Hrvatska Dario Cinic, Tomislav Radić i Zdravko Cesar sudjelovali su na sjajno organiziranoj press turi kroz južni Banat upoznavši se pritom sa svim potencijalima ovog dijela Vojvodine. U organizaciji Fijet Srbija i uz veliku pomoć Turističke organizacije Pančeva, Bele Crkve i Komina upoznali su se sa turističkom ponudom, gastro specijalitetima, lovnim potencijalom i ljepotom Deliblatske Peščare koja je zbog svoje jedinstvene ljepote poznata u cijeloj Europi kao i mjestima uz Dunav koji je inače i jedan od glavnih riječnih puteva.

S početnog mjesta sastanka u Pančevu krećemo prema Staroj Palanki, oazi mira i ljepote uz Dunav gdje smo nakon razgledavanja uživali u riječnim specijalitetima poput pohanog smuđa i šarana na žaru uz domaće vino i Zaječarsko pivo koje je bilo pravo otkriće za nas umjerene pivoljupce. Slijedi nastavak puta do Bele Crkve koja je još prije 200-tinjak godina bilo vrlo razvijeno mjesto, ali i početak Bele krajine na kojoj se ovaj dio Europe branio od navala Otomanskog carstva.

Predivna gradska arhitektura s izbočenim prozorima i oblikovanom fasadama svjedoči o nekadašnjoj ljepoti i značaju Bele Crkve. Posjetili smo i uređeni kamping koji svake godine prima sve više gostiju, a posebno iznenađenje bio je Gradski muzej s bogatom građom, jer saznajemo da je to ujedno i najstariji muzej u Vojvodini. Odmor u samom središtu grada u prekrasnom gradskom parku bio je samo trenutak pravog opuštanja u raskošnom okviru od zelenila.

Nakon Bele Crkve posjetili smo i Kovin na rubu velike Deliblatske peščare koji obiluje raznim vrstama ptica dok sama pustinja usprkos pošumljavanju još uvijek na trenutke nalikuje pravoj Sahari. Vidjeli smo i marinu na Dunavu, a posjeta mađarskom dijelu i poznatom restoranu Dani bila je kruna događanja u tom malom i ugodnom mjestu.

Posljednji dan bio je rezerviran za Pančevo koji je upravo organizirao Dane piva što je bila prigoda za kušanje raznih vrsta piva, ali i posjetu staroj i sada zatvorenoj pivovari Georga Wajferta koja svjedoči o dugoj tradiciji industrije piva u tom gradu.

Plovidba rijekom Tamiš do Dunava bila je izniman doživljaj, a turu završavamo posjetom Nacionalnom muzeju u Pančevu nakon čega zadovoljni utiscima i ljepotom južnog Banata krećemo put Slovačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Hrvatske, dok nam u sjećanju ostaju doživljaji lijepih susreta druženja, prekrasne slike i sjajna organizacija kolega iz FIJET-a Srbije.