fallback

Novinarka i urednica Hrvatskoga radija Mirjana Žugec Pavičić dobitnica je međunarodne novinarske nagrade

Mirjana Žugec Pavičić

Typography

Mirjana Žugec Pavičić, novinarka i urednica na Drugom programu Hrvatskoga radija i Glasu Hrvatske (HRT – HR), uz kolege Vesnu Jurić Rukavinu i Branka Uvodića, dobitnica je ovogodišnje međunarodne turističke nagrade Povelja fest 2017 utemeljene na ocjeni i obrazloženju Povjerenstva turističkih novinara koju dodjeljuje Europski savez turističkih novinara (Fest) iz Rima.

Mirjana Žugec Pavičić nagradu je dobila za izniman doprinos novinarstvu, osobito za radijski izričaj u putopisnome novinarstvu u emisiji Hrvatskoga radija (HRT – HR) Baština, za profesionalnost i kreativnost. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

Nakon Italije i Poljske od 2003. godine dodjeljuje se u Hrvatskoj u okviru Međunarodne smotre turizma, turističkoga filma i krajobraza Interstas najuspješnijim pojedincima za njihovu izvrsnost i zasluge u razvoju turizma. Nagrada će kolegama biti uručena na završnoj svečanosti u okviru triju međunarodnih priredaba koja se održava u petak 10. studenoga u Solinu.

„Zahvaljujem na prestižnoj novinarskoj nagradi, raduje me da se na europskoj razini prepoznaje promicanje hrvatske kulturno-povijesne baštine kroz emisiju Baština i preko brojnih priloga s terena koji se bave očuvanjem nasljeđa i isticanjem onih koji istražuju, proučavaju, arhiviraju, restauriraju i predstavljaju nacionalno umjetničko i tradicijsko blago.

To je bogat izvor na kojemu se trebamo napajati, na nama baštinicima je da ne presuši, to je i jedan od uvjeta da naši fenomeni ostaju na popisu UNESCO-a. Dakle, trebaju živjeti klapska pjesma, bećarac ili običaji vezani uz Katoličku Crkvu – ophodi Ljelja u Slavoniji, Festa Svetoga Vlaha ili petostoljetna hvarska procesija Za križen. Posebno mjesto na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine svijeta ima naše Hrvatsko zagorje koje je područje s najviše fenomena na svijetu – izradi dječjih igračaka, lepoglavskoj čipki i licitarstvu i medičarstvu.

Odnedavno imamo i brojne hrvatske proizvode zaštićene u Europskoj uniji, posljednji primjer je suhomesnata delicija kulen, tako da je to potvrda svima koji su uložili velike napore da se to dogodi, njih izuzetno poštujem i njima treba zahvaliti na ovoj europskoj nagradi jer oni su protagonisti mojih novinarskih reportaža i priloga“, izjavila je HRT-ova urednica i novinarka Mirjana Žugec Pavičić nakon objave vijesti.

Branko Uvodić, urednik i voditelj popularne emisije Hrvatske radiotelevizije Lijepom našom, dobitnik je ovogodišnje međunarodne turističke nagrade Povelja fest 2017 kao i HRT-ova emisija Lijepom našom, koja je dobitnica ovogodišnje nagrade Zlatni Interstas za promicanje države kao odredišta. Urednica i novinarka HRT – Radija Sljeme Vesna Jurić Rukavina dobitnica je nagrade za dugogodišnje promicanje turizma kroz putopis Prstom po globusu.