Izbornik

Liječenje spolnih bradavica krioterapijom

Dr. Martina Jerbić - Cecelja

Typography

Spolne bradavice su manje ili veće izrasline na koži i sluznicama koje se prenose spolnim putem , a uzrokuje ih humani papiloma virus ( HPV, najčešće niskog rizika).

One se pojavljuju kao šiljaste bradavice ili kondilomi ( condylomata accuminata), ravne bradavice ili kondilomi ( condylomata plana) i papulozne bradavice ili kondilomi ( condylomata papulosa). Prijenos je moguć s kože na kožu pa se tako bradavice mogu naći i na unutarnjom stranama bedara ili na glutealnim regijama zatim s kože na sluznicu te se one mogu naći i na sluznicama respiratornog i probavnog trakta. Kao što je već rečeno, takve bradavice izaziva HPV virus.

Postoji preko 200-tinjak HPV virusa od kojih je samo 40-tak spolno prenosivih i koji se imenuju brojkama. Dijelimo ih na viruse visokog rizika za razvoj karcinoma ( npr. tip 16, tip 18, tip 31, tip 33, tip 45, tip 54….) te niskog rizika za razvoj karcinoma ( tipovi 6 i 11). Spolne bradavice uglavnom su posljedica infekcije niskim tipom virusa no mogu biti izazvane i visokim tipovima, češće kod muškaraca. Oko 50-80 % populacije mlađe od 25 godina se smatra zaraženim HPV virusom no ne razviju svi vidljive promjene poput bradavica ili promjene na papa testu. Snagom vlastitog imuniteta , virus može biti poražen i saniran tako da to vrlo često prođe i nezamijećeno.

Spolne bradavice mogu biti raznih veličina, od onih tek vidljivih do većih i karfiolastog oblika. One obično izazivaju pojavu svrbeža u području vanjskog spolovila iako neki ne navode taj simptom nego ih samo uoče i jave se u ambulantu na pregled. Diferencijalno dijagnostički treba dobro razlučiti radi li se o pojavi spolnih bradavica, fibroma, upalnih promjena folikula dlačica ili kojih drugih manifestacija kože. Kod muškaraca se takve bradavice najčešće nalaze ispod kože glavića penisa tako da ih treba ciljano pregledati ukoliko partnerica ima dokazane spolne bradavice.

Kod manjeg broja zaraženih, one mogu i spontano proći no najčešće to nije slučaj te se one vrlo brzo prošire po vanjskom spolovilu.
Kada žena dođe na pregled obavezno joj treba uzeti i papa test kako bismo vidjeli jesu li se promjene proširile i na sluznicu rodnice i na grlić maternice, a u tome nam izrazito pomaže i kolposkopija - metoda pri kojem se pod većim povećanjem ( 6-40 x, najčešće 18 x) promatra grlić maternice te sluznice rodnice i kože vanjskog spolovila.

Spolne bradavice možemo liječiti krioterapijom ( smrzavanjem), elektrokoagulacijom ( paljenjem) te kirurškim odstranjenjem.
Krioterapija je metoda smrzavanja spolnih bradavica na koži i promjena na grliću maternice tekućim dušikom. Ta se metoda danas najviše preporuča , pogotovo kod žena koje još nisu rodile jer je takav postupak bezbolan, može se učiniti ambulantno i nakon tog postupka ne ostaju ožiljci na koži ili sluznici grlića maternice kao što je to slučaj kod elektrokoagulacije za što je potrebna i anestezija prije zahvata. Ukoliko je zahvat adekvatno učinjen, bradavice nestaju već kroz 5-7 dana, maksimalno 3 tjedna.

Cilj smrzavanja stanica zaraženih HPV virusom je nekroza ili „smrt“ samih stanica čime se rješavamo i HPV virusa jer on ne ulazi u krvotok već se nalazi samo u stanicama. Postupak se mora pravilno izvesti kako nakon smrzavanja ne bi došlo do naknadnih bakterijskih upala kože i sluznica.
U našoj poliklinici radimo taj postupak već dugi niz godina te smo do sada imali 100% izliječenje svih promjena koje smo tretirali krioterapijom.

Krioterapijom liječimo i promjene na grliću maternice poput CIN I / II ovisno o tome u kojem dijelu grlića maternice su smještene. Sam zahvat traje 10-20 minuta što ovisi o broju bradavica ili težini promjena koje smrzavamo. Kao što sam već spomenula, postupak je bezbolan, za njega nije potrebna anaestezija , a promjene nestaju kroz par dana. U našoj poliklinici krioterapijom liječimo i spolne bradavice muškaraca.

(Piše: Martina Jerbić-Cecelja, dr.med.spec.ginekologije i opstetricije te seksualni savjetnik u edukaciji)

Bilješka o autoru: Dr. Martina Jerbić-Cecelja , specijalistica je ginekologije i opstetricije i obnaša ulogu Ravnateljice Poliklinike NANNA- poliklinike za ginekologiju i porodništvo te psihijatriju, ima 25 godina radnog staža i redovito se usavršava i usvaja nove dijagnostičke i terapijske mogućnosti na polju ginekologije i porodništva. Od 2016.godine pohađa edukaciju za seksualnog savjetnika pri Hrvatskom društvu za seksualnu terapiju obzirom da je ta problematika usko vezana uz područje ginekologije kojom se bavi. Zanimljivost je da se dr Jerbić-Cecelja prva od svih ginekologa u Hrvatskoj odvažila ozbiljno upustiti u savjetovanje i terapiju seksualnih poremećaja. Redovito piše novinske članke sa temama vezanim uz svoju struku te sudjeluje u edukaciji putem različitih medija.

Majka je troje studenata od kojih njena kćer ( 23g.) studira medicinu , sin ( 21g.) pravo i drugi sin ( 18,5 g.) ekonomiju.