Izbornik

HAKOM započeo s programom edukacije za roditelje na temu zaštite djece na internetu i u svijetu mrežnih tehnologija

Typography

U sklopu projekta zaštite djece na internetu i u svijetu mrežnih tehnologija, koji je pokrenut krajem studenoga prošle godine, stručnjaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) započeli su s provođenjem programa edukacije roditelja učenika petih razreda osnovnih škola.

Dosadašnja predavanja izazvala su velik interes roditelja. Predavanja i radionice koje će HAKOM-ovi stručnjaci održavati i u narednom razdoblju trebali bi pomoći sustavnom obrazovanju djece osnovnoškolskog uzrasta te ponuditi potrebne informacije njihovim roditeljima o odgovornom ponašanju prilikom uporabe mrežnih tehnologija, u trenutku kada se djeca njima počinju samostalno koristiti bez stalnoga nadzora odraslih.

HAKOM sustavno provodi edukaciju i informiranje korisnika o njihovim pravima, a sve u cilju podizanja visoke razine zaštite korisnika s posebnim naglaskom na zaštitu djece. Projekt je usmjeren najmlađoj, a ujedno i najugroženijoj populaciji i trenutno se provodi u osnovnoškolskim ustanovama u Zagrebu, a za tu svrhu u čak 45 tisuća primjeraka tiskana je brošura pod naslovom „Kako zaštititi dijete u svijetu Interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“.

Brošura sadrži praktične i korisne savjete vezano uz opasnosti i sigurnost na internetu, zaštitu privatnosti i osobnih podataka, način ponašanja i uporabe društvenih mreža. U suradnji s HP - Hrvatskom poštom d.d. sve te brošure krajem prošle godine podijeljene su osnovnim školama u RH. Spomenuta brošura distribuirat će se i u ovoj te nadolazećim godinama, a prilagođavat će se trenutnom stupnju razvoja mrežnih tehnologija, trendovima korištenja društvenih mreža, uputama o sigurnosti na internetu, pravilima ponašanja u virtualnom svijetu i prevenciji cyberbullinga.