Izbornik

Poljske regije moraju biti uzor hrvatskima: Poljska do sada iz EU fondova povukla 80 milijardi eura i otvorila 300 tisuća radnih mjesta

Poljske regije moraju biti uzor hrvatskima

Typography

Zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek sudjelovao je na konferenciji “Iskustva Poljske u pregovaračkim procesima i važnost regionalnih operativnih programa za razvoj regija”, koja je u Zagrebu održana u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Dva stručnjaka

Nastavno na inicijativu jačeg uključivanja hrvatskih županija u pregovaračke procese i prepoznavanja važnosti operativnih programa za regionalni razvoj u okviru kohezijske politike, Hrvatska zajednica županija je, zahvaljujući dobroj suradnji sa Savezom vojvodstava Republike Poljske, u Zagreb dovela dva poljska stručnjaka. Ključ uspjeha kvalitetne iskorištenosti EU fondova Republike Poljske leži u prepoznavanju važnosti spuštanja zadaća programiranja s nacionalne na regionalnu razinu, zbog čega su pokrivene sve potrebe s terena, a poljske regije predstavljaju europske regije kakve želimo i u Hrvatskoj, istaknuto je na konferenciji.

Jedna od tih regija je i Zapadno-pomeranska regija iz koje dolaze Marcin Szymt i Piotr Wolski, obojica stručnjaci u pripremi i upravljanju regionalnim operativnim programima za prošlu (2007.-2013) i aktualnu (2014.-2020.) financijsku omotnicu, koji su govorili o svojim iskustvima.

Određivanje prioriteta

Podsjetimo, Republika Poljska je do sada povukla preko 80 milijardi eura iz EU fondova, otvoreno je oko 300 tisuća radnih mjesta, od kojih je najviše u IT sektoru.
Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk ovom je prilikom istaknuo kako se u idućoj financijskoj perspektivi moraju odrediti strateški prioriteti Republike Hrvatske u narednom višegodišnjem razdoblju.

– Kako bi se to doista ostvarilo, u izradu je potrebno uključiti prvenstveno građane, ali i akademsku zajednicu, predstavnike regionalne i lokalne samouprave te organizacije civilnog društva – rekao je Pauk.

Preneseno s: zagorje-international.hr

Prijavite se na naš Newsletter