Izbornik

Drveni reljefi Ivana Antolkovića

Drveni reljefi Ivana Antolkovića

Typography

Ivan Antolković izlaže svoje radove u galeriji Sv. Ivan Zelina, koju vode dr. Vilko Žiljak i akademska slikarica Nada Žiljak.

U jednom galerijskom prostoru je izložba slika Ivice Fištera, a u drugom radovi Ivana Antolkovića.

"Ivan Antolković živi u Kreča Vesi, mjestašcu nedaleko Svetog Ivana Zeline. Do prije 30 godina malo tko je za njega čuo ili znao. Trud i muka na obiteljskom gospodarstvu, na oranicama, livadama, šumama i vinogradima rodnog Prigorja bili su njegova svagdašnjica. U dugim dosadnim zimskim noćima, dok su polja snivala pod snijegom, uz toplu peć, uz slabašnu svjetlost svijeće, kasnije i električne sijalice, nožićem je rezuckao komadiće drveta. Nastajale su tako male figurice, slike iz života ratara, sijača, pastira, brentara, podrumara, seoskih svadbi, proštenjaka i sveg onog što čini seosku idilu.

Prije 30 godina Ivan Antolković stidljivo je pokazao svoje uratke nekolicini namjernika u njegovu domu. Slučajno ili ne, nije bitno, među njima je bilo i onih koji su ga ohrabrili, potisnuli njegovu samozatajnost i organizirali mu prvu izložbu. Ostalo je manje više poznato. Uslijedile su izložbe njegovih "drva i dasaka" kojima je Ivan utisnuo plemenitu dušu.

Za ovu izložbu pripremio je galeriju likova brentara, berača, kletičnih pajdaša, mužikaša i sveg onog što je vezano uz gorice i klet." piše među ostalim u katalogu za izložbu novinar Stjepan Šagovec.

"Ivan Antolković je u drvorezbarstvu i kiparenju drvom, postao odavno tumač zagorske duše, ilustrator i interpretator običnog muža poštenjaka, pjesnik seoskog života i umjetnik oblika, taktilnosti, kompozicije i motiva" piše među ostalim u katalogu za izložbu likovna kritičarka Branka Hlevnjak.

Ivan Antolković imao je do sada 11 samostalnih izložbi, a nastupio je i na osam skupnih izložbi u zemlji i u inozemstvu.

Izložba radova Ivana Antolkovića može pogledati u Galeriji Sv. Ivan Zelina do 15. prosinca.

Prijavite se na naš Newsletter