Izbornik

6. Dubrovnik FestiWine

6. Dubrovnik FestiWine

Typography

U zagrebačkom wine friendly restoranu FINO & VINO predstavljen je vinski program 6. Dubrovnik FestiWine-a koji će se održati od 22. do 28. travnja.

O ocjenjivanju vina „Dubrovnik FestiWine Trophy“ u hotelu Palace, na kojemu će međunarodni sudački tim birati najbolja vina, govorio je jedan od stalnih sudaca, od prvoga izdanja, vinski novinar i ocjenjivač, Željko Suhadolnik. „Dubrovačko ocjenjivanje vina je temeljito i dosljedno ga vodi predsjednik komisije Bojan Kobal. Ocjenjivanje traje više dana i suci imaju vremena na miru procijeniti i ocijeniti svako vino, radi se ozbiljno, a u komisiji su svjetski renomirani suci, koji prenose i pronose glas o hrvatskim vinima u svijet!“ - rekao je Suhadolnik.

Koordinatorica vinskih radionica, prof. Marija Vukelić, najavila je program 26. travnja posvećen izvornim sortama juga: malvasiji dubrovačkoj, pošipu i grku, dok je program 27. travnja zamišljen kao predstavljanje vina gostiju i prijatelja festivala: radionica pjenušavih vina pod pokroviteljstvom Salona pjenušavih vina Zagreb, radionica hvarskih vina AHEARNE pod vodstvom Jo Ahearne te susret slatkoga istoka i juga – radionica desertnih vina Slavonije sa slasticama Dalmacije.

Poseban gost prezentacije bio je Jure Tomič iz Slovenije, chef Gala večere, 25. travnja. Predstavio je svoju filozofiju kuhanja koju će pokušati prenijeti i na stipendiste koji će kod njega doći na praksu, podržani prihodom Gala večere. Najavio je i menu svečane večere. Poslužit će se Amuse bouche - pastrva i krumpir i Tezoro malvasija dubrovačka bijela 2018. Vinogradarstva i vinarstva Crvik. Jelen i bizeljske prinele i Pošip, 2017. OPG Zlatko Bačić. Jakobove kapice, pire od brokule i đumbir i Skaramuča Elegance pošip, 2017. Skaramuča vina, Sipa, palenta i krškopoljska svinja i Pinot crni, 2009. - Vina Kalazić, Janjeća koljenica i Dingač, 2011. Vinarija Dingač PZ , Sorbeto od jagode s hrenom i šparogama i Čokoladna smokva i Malvasija Dubrovačka, 2016. vinarija Karaman.

Festival je ponajprije namijenjen promociji vinara Dubrovačko-neretvanske županije, ali i gostima vinarima. Stoga je na predstavljanju bio predstavnik zagrebačke vinarije AGRIS Boris Lešić koji je rekao: „Popratni program Festivala je iznimno zanimljiv pa i vinari dolaze na radionice nešto novo naučiti. Veseli nas što će se ove godine na Gala večeri predstaviti i naš ŠKRLET kao aperitiv!“.

Prijavite se na naš Newsletter