HEP u prijenos i distribuciju ove godine ulaže 1,45 milijardi kuna

Typography

HEP grupa u prijenosnu i distribucijsku mrežu ove godine ulaže 1,45 milijardi kuna, rečeno je u srijedu na otvorenju nove 110-kilovoltne transformatorske stanice Turnić u koju je uloženo je 165 milijuna kuna i koja je dio obnove i modernizacije distribucijske i prijenosne mreže grada Rijeke.

Iz HEP grupe su najavili da će ukupna ulaganja u elektroenergetsku mrežu ove godine iznositi 1,45 milijardi kuna, od kojih će HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) u distribucijsku mrežu uložiti oko milijardu kuna, a Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) u prijenosnu mrežu još oko 450 milijuna kuna. Ulaganja obuhvaćaju izgradnju rekonstrukciju, revitalizaciju i sanaciju gotovo 300 trafostanica različitih naponskih razina te izgradnju, zamjenu i rekonstrukciju oko 3000 kilometara elektroenergetske mreže u svim krajevima Hrvatske.

Novoizgrađena trafostanica Turnić, zajednički projekt HEP ODS-a i HOPS-a, doprinijet će povećanju kapaciteta, pouzdanosti i kvaliteti napajanja električnom energijom grada Rijeke i osigurati preduvjete za prijelaz na naponsku razinu od 20 kilovolti na širem riječkom području. Izgradnja je stajala je 88,7 milijuna kuna, ukupna ulaganja s pripadajućom mrežom su 165 milijuna kuna, a radove su obavile isključivo hrvatske tvrtke.

Projekt HEP-ODS-a i HOPS-a na riječkom području obuhvaća izgradnju četiri nove 110-kilovoltne trafostanice, među kojima i Trafostanice Turnić, rekonstrukciju Trafostanice Pehlin te izgradnju više od 100 kilometara visokonaponske i srednjenaponske mreže. Kako je rečeno, u posljednjih desetak godina ukupna ulaganja HEP-ODS-a i HOPS-a na širem području Rijeke iznose oko 400 milijuna kuna, od kojih su ulaganja HOPS-a 283 milijuna kuna, a HEP-ODS-a 120 milijuna kuna.

Član Uprave HEP-a Saša Dujmić rekao je da su ulaganja u modernizaciju i obnovu energetske mreže u Rijeci i okolici počela 2001. te da će biti završena do 2020. godine. Naveo je da ukupne investicije HEP-a iznose oko 2,5 milijarde kuna na godinu, da je ta tvrtka jedan od najvećih ulagača i da u najvećoj mjeri angažira domaće tvrtke.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić rekao je da su iznimno važna ulaganja u prijenos i distribuciju kao i ostala ulaganja HEP grupe. Želimo da budu proaktivni, ulažu u modernizaciju, a sigurnost opskrbe je na prvom mjestu, rekao je. Čikotić je naglasio da će se dolaskom LNG terminala u Omišalj otvoriti podloga za nove investicije za proizvodnju električne energije te da riječki prsten ima veliku podlogu za razvitak industrije na osnovi sigurnosti opskrbe i novih kapaciteta.

Mi, kao ministarstvo, ćemo do kraja svibnja dati dodatnih 20 milijuna kuna poticaja distribuciji za ulaganja na pametna brojila, rekao je i naglasio da je iz EU fondova za unaprjeđenje sustava osigurano još 40 milijuna eura.

Na pitanje o plutajućem LNG terminalu, rekao je da je kraj 2019. zadani rok, da se snažno ide u tom smjeru.

Nakon što se dogodi LNG, pojavit će se i razvojna prilika za Dinu Petrokemiju, kazao je, dodavši da je u tijeku postupak proglašenja crne točke i smjera sanacije tog postrojenja. Na tom prostoru će svakako biti nova industrija i mogućnost proizvodnje nove električne energije, preko puta je Termoelektrana Urinj koja ima podlogu za prelazak na plin kao ekološko gorivo, a otpadnu toplinu moći će predati gradu Rijeci i Rafineriji u Urinju.

Prijavite se na naš Newsletter