MEF “Perspektive”: Na poduzetničkom summitu „300 najboljih“ u Dubrovniku dodijeljene nagrade „Stvaratelji za stoljeća“

Typography

U međunarodnoj godini poduzetništva 2017. u hotelu Sheraton u Dubrovniku od 10. do 12. ožujka održavao se regionalni summit poduzetnika srednje i sjeveroistočne Europe „300 najboljih“ uz sudjelovanje 300-tinjak poduzetnika iz devet zemalja.

Na tom reprezentativnom poduzetničkom skupu osim druženja, razmjene iskustava i promocije poduzetništva kao načina života, poduzetnici i organizatori ujedinjeni u Međunarodni forum Perspektive (MEF) održali su i desetak različitih kongresno-edukacijskih sadržaja, a upriličena je i dodjela nagrada „Stvaratelji za stoljeća“ u tri kategorije. Nagrade su dodijeljene za doprinos razvoju i promociji poduzetništva, za dobre ideje, inicijative i investicije u poduzetništvu kao i onima koji su u poduzetništvo proveli čitav radni vijek i time zaslužili nagradu za životno djelo.

Kao lideri poduzetništva koji su u njemu proveli čitav život nagrađeni su: Stjepan Šafran (Metal - Product) iz Hrvatske, Franc Prangerl iz Slovenije, Luciano Grossi iz Italije, Faruk Širbegović iz Bosne i Hercegovine, Slobodan Spasović iz Srbije i Tomislav Čelebić iz Crne Gore . Cilj summita je međusobno umrežavanje poduzetnika, a kroz dodjele nagrada cilj je odati im javno priznanje za njihov doprinos razvoju i uspostavljanju temelja za razvoj budućega, novog i boljeg društva u kojem živimo i radimo - ističe Vinko M. Ćuro, predsjednik Upravnog odbora MEF Perspektive Dubrovnik.

Razlozi za organizaciju regionalnog poduzetničkog summita „300 najboljih“ je u tome da poduzetništvo u ovom dijelu Europe nije dovoljno promovirano kao temeljni generator razvoja, siguran generator zapošljavanja, pouzdan generator izgradnje društva optimizma i jedini i dugoročni generator socijalnog i društvenog blagostanja, jer smatraju sudionici poduzetništvo je to koje pokreće društvo i održava ravnotežu.

Ove godine Međunarodni ekonomski forum Perspektive ujedno obilježava 20 godina postojanja, a ciljevi koje si je udruženje postavilo je da do 2018. godine razviju mrežu mladih poduzetnika, srednje i jugoistočne Europe „4 E – ekonomija, ekologija, energija Europa 2050 „ u najmanje 12 zemalja, U planu im je učlanjenje 2000-oga člana te organizirati Svjetski kongres poduzetnika, koji bi se trebao održati u proljeće 2018. godine. Donijeta je i odluka o Dubrovačkoj povelji kao još jednom priznanju za brži razvoj poduzetništva na ovom području, a ciljevi povelje su uz veću zastupljenost i vidljivost u medijima, primjereniji tretman od strane institucija, kvalitetniji obrazovni sustav te zadovoljavajući zakonodavni okvir.

Croatia business summit

Treći dan summita 300 najboljih bio je posvećen sastanku hrvatskih poduzetnika pod naslovom Croatia business summit na temu: proizvodnja, izvoz, konkurentnost jednako je stabilnost, razvoj, napredak. Uvodničari su bili Matija Posavec, župan Međimurske županije, koji je govorio o razvoju poduzetništva u Međimurskoj županiji i podršci koju regionalna samouprava daje poduzetništvu, s naglaskom na dobivanje dozvola u roku od jednog dana te pomoć investitorima u vidu osobe za praćenje investitora.

Stjepan Šafran direktor Metal Producta istaknuo je potrebu ponovnog uvođenja učeničke prakse u obrazovni sustav RH kad je riječ o obrtničkim zanimanjima, a Raul Bole Cvečić iz tvrtke Energy pellets naglasio je potrebu veće skrbi za ekologiju, društveno odgovornu zelenu javnu nabavu, te održivi razvoj ruralnih područja. Zanimljivo je bilo i izlaganje o poslovanju tvrtke Marinetek iz Šibenika koju je predstavio Boris Miškić, a riječ je o tvrtci koja gradi betonske podvozne elemente i pontone za marine. Svi sudionici tog skupa istaknuli su da poduzetništvo zaslužuje veću pozornost i javnosti i vlasti te da ono može biti još jači motor ukupnog razvoja društva u cjelini.

Oskar za poduzetnike

A s nagradama i skretanjem pozornosti javnosti na poduzetničke vizionare, lidere i stvaratelje za stoljeća, poduzetništvu se istodobno daje zasluženi obol te se poduzetnike izjednačava sa zaslužnicima iz drugih zanimanja, poput političara ili estradnih zvijezda.

Prva svečanost dodjele nagrada vrijednim pojedincima, tvrtkama, organizacijama i institucijama koje svojim predanim radom doprinose razvoju poduzetništva regionalnog summita poduzetnika Srednje i Jugoistočne Europe „300 najboljih“ održala se 10. ožujka. Nagrade "Stvaratelji za stoljeća" svojevrsni su poduzetnički Oskari i skretanje pozornosti šire javnosti na velike vizionare i lidere sutrašnjice čija su neustrašivost, rad, znanje, kreativnost i vrhunski rezultati temelj i glavni pokretač napretka zajednice, a posebna vrijednost nagrada i priznanja je što ih poduzetnici dodjeljuju poduzetnicima posebnom i dugotrajnom procedurom nominiranja i izborom laureata.

Prvu grupu nagrada „Stvaratelji za stoljeća“ dobili su zaslužni za posebnu inicijativu i zalaganje u poduzetničkom stvaralaštvu u srednjoj i jugoistočnoj Europi u 2016. godini:

Veliku nagradu za doprinos promociji poduzetništva dobio je novinar, urednik i publicist Ante Gavranović. Ostali dobitnici nagrada su: Naxi Beograd, Srbija, Matić savjetovanje, Zagreb, Hrvatska, Vinarija Aleksić iz Vranja , Srbija, Ivan (Domagoj) Dropuljić, Dropi promocija - Festival VINOcom Zagreb, te Damsko srce iz Pirota, Srbija.

Dodijeljene su i nagrade za doprinos razvoju poduzetništva, a dobitnici u toj grupi bili su: Energy Pellets, Delnice, Hrvatska, Markus, Valjevo, Srbija, Helvetia, Beograd, Srbija; Travel Boutique, Beograd ,Srbija, Kabola, Buje, Hrvatska, Trade-Coco, Čitluk, BiH; Komot, Prizren ,Kosovo, Proton Cable, Prizren, Kosovo, Nikšićanka, Nikšić, Crna Gora, Poliklinika “Dr. Vuksanović”, Bar, Crna Gora, Spin, Podgorica, Crna Gora, Moja soba, Kraljevo ,Srbija, Slovo, Beograd ,Srbija, Ris, Kastav, Hrvatska, HD Evropska Konsalting Grupa, Beograd, Srbija; Dvokut-Ecor, Zagreb, Hrvatska, Pamark, Podgorica, Crna Gora, Marinetek NCP, Šibenik, Hrvatska, Dessert, Čačak, Srbija, Beauty Imagini, Beograd, Srbija.

Ovogodišnji dobitnici priznanja za razvoj ideja, inovacije i investicije su: BS Tele Solutions, Sarajevo - BiH i Univerzitet Educons, Sremska Kamenica, Srbija. BS Tele Solutions, Sarajevo, BiH, tvrtka je osnovana 2002. godine i na tržištu je prisutna kao proizvođač, isporučitelj i integrator telekomunikacijskih i informacijskih sustava, koji se zasnivaju na modernim tehnologijama i vlastitim tehnološkim istraživanjima. Tvrtka je to koja se bavi razvojem softvera i zapošljava 50 visokokvalificiranih inženjera te je u stanju odgovoriti na sve zahtjeve kupca. Univerzitet Educons, Sremska Kamenica, Srbija predstavlja dinamičnu visokoškolsku ustanovu koja prati i usvaja znanstvene i obrazovne trendove i u svom sastavu ima jedanaest fakulteta. Koristi koncept nastave koji nudi novi i efikasni koncept učenja, uvodi inovacije u okviru novog modela studiranja i imaju prvi privatni studentski dom koji je u sastavu kampusa Univerziteta.

Nagrada za životno djelo i Stjepanu Šafranu iz Metal-Producta

Kruna Foruma bila je Nagrada za životno djelo u poduzetništvu sa Zlatnom lentom, a dodijeljena je poduzetnicima koji su u kontinuitetu svoje poslovne - poduzetničke karijere ostvarili posebne rezultate, te pridonijeli razvoju zajednice u kojoj žive i rade, te koji su vlastitim primjerom, inspirirali druge da vlastitim radom, znanjem i kreativnošću nesebično pridonose razvoju i boljoj budućnosti cjelokupne zajednice. Riječ je o nagradi koja se odnosi na poduzetnike koji su tijekom cjelokupnog životnog vijeka ostvarivali postignuća. Dobitnici nagrade za životno djelo su: Stjepan Šafran, Metal Product, Hrvatska, Franc Pangerl, Celjski sejem,Slovenija, Tomislav Čelebić, Čelebić Crna Gora, Slobodan Spasović, Cini Invest, Srbija, Faruk Širbegović, Širbegović, Inženjering- BiH.

O nagrađenima

Stjepan Šafran,Metal - Product, Hrvatska. obrtnik je i poduzetnik već 50 godina, od 1967. godine kada je u 22. godini života u Zagrebu osnovao obrtničku radionicu, iz koje su se kasnije razvile dvije tvrtke, Metal Product i Alu Product. I danas je poslovno aktivan na funkciji predsjednika Uprave Metal Producta, tvrtke sa 230 zaposlenih koja 60 posto svojih prihoda ostvaruje izvozom na inozemna tržišta.

Franc Pangerl, Celjski sejem, Slovenija, završio je obrtničku školu automehaničarske struke i stekao zvanje automehaničara, a kasnije je nastavio školovanje uz rad te stekao titulu magistra ekonomskih znanosti. Pangerl u posljednjih je 25 godina vodeća osoba najveće slovenske sajamske kuće koja pod njegovim rukovodstvom i ekipom učvršćuje svoju važnost u široj regiji. Franc Pangerl sebe smatra revolucionarom bez dlake na jeziku koji si neprestano postavlja ciljeve, vrednuje ih financijski i vremenski, a onda poduzima sve kako bi ih i postigao.

Tomislav Čelebić, Crna Gora,vlasnik je Čelebić kompanije koja broji 400 zaposlenih u matičnoj, zajedno s devet tvrtki kćeri , koje se bave: prometom nekretnina, hotelijerstvom, ugostiteljstvom, osiguranjem, trgovinom nafte i naftnih derivata, informacionim tehnologijama. Osnivač, vlasnik i predsjednik Odbora direktora Čelebić kompanije, Tomislav Čelebić, je i suvlasnik jednog od najboljih sveučilišta u regiji– Univerziteta UDG, u Podgorici, čime je njegov doprinos društvenoj zajednici Crne Gore nemjerljiv.

Slobodan Spasović, Cini Invest, Srbija , od 2008. godine pa do danas Slobodan Spasović bio je pokretač i osnivač, a sada je član Upravnog Odbora Naučno-tehnološkog parka „Čačak“.Trenutno aktivno radi na koncipiranju „dualnog obrazovanja“ regije. Dobitnik je mnoštva priznanja i nagrada Saveza pronalazača, Privredne Komore, sajamskih manifestacija u zemlji i svijetu. Cini Invest se bavi proizvodnjom termo-tehničkih uređaja, radijatora i grijača, a pod njegovim vodstvom ima 14 prijavljenih patenata u zemlji i inozemstvu, te više od 150 vlastitih proizvoda. Faruk Širbegović, Širbegović Inženjering, Gračanica, BiH, rođen je u Gračanici 1961. godine, diplomirao na arhitektonskom fakultetu u Sarajevu s najvišom ocjenom. S vjerom u svoje znanje i sposobnosti, 1990. godine krenuo je putem poduzetništva i izgradio tvrtku koja je danas prepoznatljiva na tržištu po profesionalnosti, posvećenosti kvaliteti i potrebama kupaca, a bavi se projektiranjem i izgradnjom objekata fokusiranih na funkcionalnost, estetsku vrijednost uz razumne troškove gradnje, primjenjujući suvremene tehnologije i materijale.

Prijavite se na naš Newsletter