Na Zagrebačkom velesajmu otvoren Tehnološki park za startupove

Typography

Tehnološki park Zagreb smješten na prvom katu paviljona 12 Zagrebačkog velesajma (ZV), otvoren je u petak, a namijenjen je razvoju i poticanju startup poduzetništva.

Tehnološki park površine je 7.313 četvornih metara, vrijedan je 15 milijuna kuna i u njemu će raditi 110 startupova s oko 350 zaposlenih.

Namijenjen je razvoju startup scene, kreiranju i stvaranju inovativnih i visokotehnoloških rješenja.

Prostor je koncipiran kroz 118 zasebnih modularnih jedinica u kojima po standardima mogu biti oko 3 do 4 radna mjesta. Osim spomenutih pojedinačnih ureda, u prostoru je osiguran i coworking dijeljeni radni prostor, poseban prostor za provođenje akceleracijskog programa kao i dodatne dvorane za edukaciju, sastanke, serverske sobe i laboratorije poput Centra za računalnu forenziku, Centra za razvoj sučelja, elektroniku, tehnologiju zaštite okoliša i IoT (Internet of Things) senzorskog laboratorija. Modularni i fleksibilni uredi osmišljeni su i izvedeni s ciljem što brže i jednostavnije prilagodbe korisnicima koji, ovisno o potrebama i potencijalu rasta mogu koristiti i više od jednog modula.

Prostor ujedno sadrži i igraonicu gdje će se osigurati zabavan, kvalitetan i kreativan sadržaj za djecu korisnika Tehnološkog parka.

Otvarajući park, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da je uz obnovu zagrebačkih fasada riječ o jednom od najvažnijih gradskih projekata.

Tehnoloski park za startupove 2

"Sretan sam i ponosan što će ovaj prostor uskoro vrvjeti mladim i obrazovanim ljudima. Upravo takve perspektivne pojedince i putem ovog projekta želimo zadržati u Zagrebu. Ovaj projekt nema samo inkubatorski i poslovni karakter, već ima daleko opsežniju ulogu za poboljšanje demografske slike naše zemlje. Prirodni pad i naročito iseljavanje mladog i obrazovanog stanovništva snažno su zahvatili Hrvatsku na cijelom teritoriju. Iako u Zagrebu stojimo bolje, jako me zabrinjava činjenica, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, da Hrvatska posljednjih godina bilježi demografske gubitke od 150.000 ljudi. Zato ću na zadnju sjednicu Gradske skupštine ovog saziva uputiti prijedlog osnivanja zasebnog Ureda za demografiju", rekao je gradonačelnik Milan Bandić i dodao "Ideja je da ovaj prostor postane pravom tvornicom startupova. Ovim prostorom Zagreb bez pretjerivanja može parirati najboljim svjetskim startup destinacijama."

Ustvrdio je da je otvaranje Tehnološkog parka početak istinskog redizajna Zagrebačkog velesajma.

"Ovo je početak istinskog redizajna ZV-a. Četvrtina ZV-a ostat će za sajmovanje dok će 75 posto bit komercijalizirano", rekao je Bandić. Najavio je da će i prizemlje paviljona 12 biti preuređeno i namijenjeno pomoći startupovima.

Direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šestić istaknuo je da će Tehnološki park bit poticaj mladima za ostanak u Hrvatskoj i opstanak na tržištu.

Direktorica ZV-a Dina Tomšić podsjetila je da su od 1956. godine mnoge jake kompanije u poslovni život kretale iz prostora ZV-a. Nada se da će tako biti i nakon otvaranja parka.

Tehnoloski park za startupove 3

Prijavite se na naš Newsletter