Hrvatskim drvoprerađivačima najveća prepreka u poslovanju su visoki porezi

Typography

Drvoprerađivačima u Hrvatskoj najveći problem u poslovanju predstavljaju visoki porezi, nedostatak kvalificirane radne snage i izvori financiranja koji su relativno skupi i teško dostupni. Pokazala je to anketa koju je provelo Udruženje drvnoprerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, uz obuhvat 93 tvrtke svih veličina, kod kojih radi skoro trećina zaposlenih u tom sektoru, a više od 60 posto njih su izvoznici. Anketa je provedena tijekom održavanja ovogodišnje Ambiente - međunarodnog sajma namještaja u Zagrebu koji je trajao od 13. do 16. listopada.

Kako je pokazala anketa koju je provelo Udruženje drvnoprerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, obuhvativši 93 tvrtke svih veličina iz tog sektora, čak njih 65 posto najveću prepreku u poslovanju vidi u visokim porezima. Na to se nadovezuje zakonska regulativa, a slijedi nedostatak kvalificirane radne snage, što je preprekom u poslovanju ocijenilo 44 posto ispitanika, dok istodobno 46 posto anketiranih tvrtki prepreku vidi u izostanku financijskih potpora, smatrajući da su izvori financiranja relativno skupi i teško dostupni. Inače, u strukturi sudionika ove ankete 42 posto odnosi se na mikro poduzetnike, 29 posto na male, 27 posto na srednje velike te dva posto na velike poduzetnike. No, njihova poduzetnička snaga je velika, jer riječ je o tvrtkama koje su uglavnom izvoznici i koje ukupno zapošljavaju oko 6.500 ljudi, a to je gotovo 30 posto zaposlenih u hrvatskoj drvnoprerađivačkoj industriji.

Ulaganje u razvoj donosi nova radna mjesta

Prema izjavama anketiranih tvrtki njih 72 posto lani je zaposlilo nove radnike, a izračun Hrvatske gospodarske komore pokazuje da je to bilo više od tisuću novozaposlenih ili u prosjeku oko 11 ljudi po anketiranoj tvrtki. Čak 57 posto i dalje traži nove kvalificirane radnike, a ukupno im nedostaje njih 379. Ne čudi stoga što je 74 posto anketiranih drvoprerađivača izjavilo da sadašnji obrazovni sustav ne proizvodi adekvatnu radnu snagu za potrebe tržišta rada, ocijenivši radnike školovane za rad u toj industriji s ocjenom 2,55, dakle trojkom. U tom pogledu, njih 89 posto podržalo je inicijativu Hrvatske gospodarske komore o primjeni modela dualnog obrazovanja. Da je, pak, otvaranje novih radnih mjesta u direktnoj vezi s investiranjem, potvrđuju i anketirani drvoprerađivači. Njih 93 lani je u razvoj poslovanja uložilo ukupno 359 milijuna kuna, dok u narednih pet godina planiraju uložiti više od 567 milijuna kuna, što bi bilo oko šest milijuna po anketiranoj tvrtki.

Industrija koja ima razvojnu šansu

Komentirajući rezultate ove ankete, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović je istaknuo važnost drvne industrije za hrvatsko gospodarstvo, a posebice njezin socijalni i demografski učinak na ruralne krajeve. Kako je rekao, drvnoprerađivačka industrija spada u priče koje mogu i moraju dobiti sretan kraj, ali upozorava ujedno da ovaj sektor, unatoč svim pozitivnim rezultatima, dominantno izvozi sirovinu, bilo izravno putem izvoza trupaca i građe, bilo neizravno putem izvoza podcijenjenih završnih proizvoda. Predlaže stoga da se zajednički poradi na količini i podizanju vrijednosti finalnih proizvoda koji nose identitet hrvatskog drva i dizajna, a u tom pogledu najavio je i revitalizaciju projekta „Drvo je prvo“. Inače, drvnoprerađivačka industrija zapošljava danas oko 22 tisuće radnika, sudjelujući s 3,5 posto u bruto domaćem proizvodu i s 10 posto u ukupnom hrvatskom izvozu.

Prijavite se na naš Newsletter