Bučino ulje iz obiteljskog biznisa u Zagorju 'nanjušili' i europski kupci

Danijel Sinković, vlasnik OPG-a Sinković koji uz ulje proizvodi i različita brašna, koštice...

Typography

Bučama golicama i njihovom preradom bave se 10 godina, a u ovoj se pripremaju za izvoz i grade pogon za toplo prešanje ulja.

Danijel Sinković, vlasnik OPG-a Sinković iz Bedekovčine u Zagorju uzgaja buče golice na 26 hektara, prerađuje ih, a uskoro će biti gotov i pogon za toplo prešano ulje čime će zaokružiti proces proizvodnje.

Kad sve prerade Sinković očekuje oko 3000 litara bučinog ulja u ovoj godini. Objašnjava kako postoje dva načina prerađivanja koštica u bučino ulje, hladni proces prerade odnosno cijeđenja ulja koje je kvalitetan i skup postupak te topli proces uz prženje koji je svima poznat i vrlo zahtjevan.

Visoka odlikovanja

"Proizvodnjom se bavimo već desetu godinu, u posao je uključena cijela obitelj, a ako je povećan obujam sezonskog posla na polju u proljeće ili jesen, onda zapošljavamo i po nekoliko studenata za rad na štandovima diljem Hrvatske.

Početak proizvodnje bio je na svega pola hektara zemlje, ali smo svake godine pojačavali proizvodnju te danas kad zbrojimo buče i ostale kulture obrađujemo 30-tak hektara zemlje", pohvalio se Sinković. Vlastito prodajno mjesto imaju u trgovačkom centru Westgate kod Zaprešića, a njihovi proizvodi mogu se naći i u specijaliziranim trgovinama, te se po narudžbi i dostavljaju.

Svake su godine širili i asortiman proizvoda tako da nude i proizvode poput namaza od koštica, bučinog brašna, kukuruznog, heljdinog i pirovog brašna, ali najprodavanije je i dalje bučino ulje. Dio proizvodnje imaju ugovoreno i s kooperantima koji imaju njihovu podršku u proizvodnji tijekom cijele godine. "Sve je to rezultiralo kvalitetom našeg bučinog ulja koje je posljednje četiri godine svrstano među prva tri u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Ponosni smo vlasnici dvije zlatne, tri srebrne i dvije brončane medalje s izložba bučinog ulja. Ta su priznanja kvalitete značajno utjecala na potražnju i prodaju našeg ulja, te ga svake godine na hrvatsko tržište stavimo između tri i četiri tisuće litara", kaže Sinković.

Sadnja za zimnicu

Sinković otkriva kako su u tijeku pregovori za ulazak na inozemno tržište, točnije Nizozemskom, Belgijom i Njemačkom.

"Bit će to značajan iskorak u našoj proizvodnji koji će morati uključiti i povećanje kooperanata kako bi zadržali takvo tržište", kaže Sinković. Uz buče OPG Sinković sadi i povrće - papriku, krastavce, ciklu, patlidžane i rajčice, a surađuje i s Podravkom koja od njih otkupljuje krastavce.

˝Povrće nam zauzima cca hektar površine, a sav višak koji imamo preradimo u zimnicu i tako plasiramo na tržište. Kao dobra pretkultura bučama pokazala nam se heljda, pir i kukuruz, pa ćemo u prodaji imati tijekom čitave godine i brašna od tih žitarice. Bude li potražnja za brašnom i povrćem rasla povećavat ćemo proizvodnju, a time i zapošljavati nove ljude u proizvodnji", poručuje Sinković.

Preneseno: Marta Duić/Poslovni.hr

Prijavite se na naš Newsletter