Zagreb odobrio novih 1459 potpora obrtnicima

Konferencija za medije Milana Bandića

Typography

Na ovogodišnjem javnom natječaju za financijsku potporu zagrebačkim obrtnicima zaprimljeno je 1636 zahtjeva te ih je odobreno 1459 u iznosu od 23,6 milijuna kuna, što je ujedno najveći broj odobrenih potpora i najviši ukupni iznos do sada, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

"Zagreb je u zadnjih deset godina obrtnicima dodijelio više od 5100 potpora u iznosu od oko 68,7 milijuna kuna, a zajedno s ovogodišnjim potporama dodijeljeno je više od 92 milijuna kuna potpora", kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Naglasio je da je ovime je omogućeno očuvanje 4253 radna mjesta.

Na konferenciji su predstavljeni i novi portal "Zagrebcrafts" za promidžbu umjetničkih i tradicijskih obrta te aplikacija "Izi do potpora" koja na jednom mjestu objedinjuje sve natječaje za bespovratna sredstva iz proračunskih i EU fondova.

Zagrebcrafts je dvojezična digitalna platforma u prilagodljivom web dizajnu, razvijena u suradnji s portalom 24 sata, a koja promovira tradicijske i umjetničke obrte Zagreba. Riječ je o online platformi koja predstavlja certificirane tradicijske i umjetničke obrte s područja Zagreba na način da svaki od njih ima svoju zasebnu podstranicu na kojoj je predstavljen obrt, njegova tradicija, osnivači, naslijeđeni proces izrade proizvoda i sami proizvodi.

Sadrži stranice na kojima se tekstom, galerijom fotografija i kratkim videom predstavljaju tradicijski i umjetnički obrti - postolari, klobučari i kapari, kišobranari, krojači, proizvođači kravata i torbica, kožari, remenari, galenteristi, krznari, zlatari, urari i ostali.

Posjetiteljima je ponuđena kontakt forma putem koje je moguće dostavljati upite i online narudžbe, dok oznaka geolokacije na Google mapi olakšava pronalaženje adrese, naročito turistima.

Aplikaciju "Izi do potpora" na jednom mjestu objedinjuje sve natječaje i javne pozive za povlačenje bespovratnih sredstava iz EU i nacionalnih fondova te lokalnih proračuna i potpornih institucija. Razvila ju je konzultantica Tanja Kovačević, a omogućuje korisnicima da provjere koji natječaj je primjeren za njihovu ideju, odnosno projekt te mogu provjeriti spadaju li u prihvatljive prijavitelje u smislu aktivnosti i samog projekta.

Korisnici mogu putem aplikacije izračunati sami za sebe bodovanje po pojedinom EU natječaju i automatski dobivaju poziv konzultanta u vezi same prijave na natječaj.

Grad Zagreb i Obrtnička komora sufinancirali su izradu aplikacije, a za sve zagrebačke poduzetnike će biti potpuno besplatna godinu dana.

Zagrebački gradonačelnik rekao je da se radi o inovativnoj aplikaciji vrijednoj 700.000 kuna kojom se diže transparentnost rada Gradske uprave i koja će pomoći 35.000 zagrebačkih poduzetnika.

Predsjednik Obrtničke komore Mirza Šabić ustvrdio je da su ova dva projekta novi korak za svakog obrtnika, posebno za one tradicijske obrte, koji su u fazi da ih ljudi pomalo zaboravljaju.

 

Prijavite se na naš Newsletter