DZS: U industriji u svibnju zaposlenost porasla

Državni zavod za statistiku

Typography

Krajem svibnja u hrvatskoj je industriji bilo 0,1 posto više zaposlenih nego prethodnog mjeseca, dok je na godišnjoj razini njihov broj povećan za 0,4 posto, uz povećanje ukupne proizvodnosti rada za 1,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

 Tako je svibanj peti mjesec zaredom u kojem je u hrvatskoj industriji zabilježeno blago povećanje broja zaposlenih, nakon što se skoro devet godina gotovo neprekidno bilježio trend smanjivanja na godišnjoj razini.

Na toj se razini, naime, pad broja zaposlenih, prema podacima iz ranije objavljenih statističkih izvješća DZS-a, gotovo neprekidno bilježio još od studenog 2007. godine.

Taj je trend prekinut u srpnju i kolovozu 2016. godine, kada se broj zaposlenih na godišnjoj razini nije mijenjao, dok se tijekom ostalih lanjskih mjeseci na godišnjoj razini broj zaposlenih smanjivao, i to u rasponu od 0,2 posto u veljači do 0,6 posto u studenom.

U ovoj godini broj zaposlenih u industriji svaki mjesec bilježi blagi međugodišnji rast - za 0,5 posto tijekom siječnja i veljače, 0,7 posto u ožujku, 0,6 posto u travnju te 0,4 posto u svibnju.

Rast u prerađivačkoj industriji - i dok je u svibnju ove godine u rudarstvu i vađenju zaposlenih bilo 3,8 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom 1,4 posto manje nego u svibnju lani, podaci DZS-a pokazuju da je u prerađivačkoj industriji, koja zapošljava više od 91 posto ukupnog broja zaposlenih u domaćoj industriji, u petom ovogodišnjem mjesecu bilo 0,6 posto više zaposlenih nego u istom mjesecu 2016. godine, uz istodobno rast proizvodnosti rada za 1,7 posto.

U okviru prerađivačke industrije, tijekom svibnja je na godišnjoj razini najznačajnije, za 7,1 posto, porastao broj zaposlenih u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme.

Broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava je porastao 4,6 posto, a u farmaceutskoj industriji za 4,3 posto.

No, u prehrambenoj industriji, čiji je udio najveći i iznosi više od 15,4 posto, broj zaposlenih je u svibnju ove godine bio 0,9 posto manji u odnosu na lanjski svibanj.

Najveći pad broja zaposlenih u sklopu prerađivačke industrije zabilježen je u proizvodnji tekstila, za 12 posto.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju, pak, da je u rudarstvu i vađenju proizvodnost rada u svibnju porasla za jedan posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1,4 posto.

Prijavite se na naš Newsletter