O ulozi energetike u hrvatskom gospodarstvu govorilo se na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

O ulozi energetike u hrvatskom gospodarstvu govorilo se na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Typography

Na svjetskom energetskom tržištu neprestano svjedočimo promjenama koje umnogome utječu na gospodarstvo svake pojedine države, pa tako i Hrvatske.

Što možemo očekivati i kako se spram tih promjena trebamo postaviti, na svom je predavanju "Uloga energetike u hrvatskom gospodarstvu" na Ekonomskom fakultetu u Rijeci govorio predsjednik Uprave JANAF-a, dr.sc. Dragan Kovačević.

Ovom važnom i zanimljivom predavanju prisustvovali su i uvaženi gosti: Zoltán Áldott, predsjednik Uprave INE, veleposlanik Islamske Republike Iran, Nj.E.g. Mohammad Reza Sadegh te dr.sc. Mohammad Hadi Sadegh, sin veleposlanika, a ujedno i savjetnik za pitanja energetike u Iranu.

Utjecaje s energetskog tržišta, poput kontinuiranog rasta cijene nafte, svi ćemo osjetiti, a dr.sc. Kovačević iznio je svoje viđenje kako s tim uskladiti ekonomsku politiku na najbolji mogući način. Hrvatska, naime, uvozi čak 57 posto potrebnih energenata, pa je stoga nužno imati dobru gospodarsku strategiju koja prati promjene na energetskom tržištu.

Tijekom predavanja čule su se nepobitne činjenice, poput one da se Hrvatska, po razini energetske iskoristivosti, smjestila na samo začelje zemalja Europske unije.

- Na energetski sektor se može utjecati investicijama, povećanjem proizvodnje, intenziviranjem izvoza i povećanjem tržišnog udjela na domaćem tržištu. Povećanje energetske učinkovitosti je jedan od najznačajnijih, ali i vrlo zahtjevnih energetskih ciljeva za čije ostvarenje je nužan tehnološki razvoj i štednja energije uz nova ulaganja. Uz određena ulaganja Hrvatska bi realno mogla pripadati sredini ljestvice EU – kazao je dr.sc. Dragan Kovačević.

Spominjala se i Termoelektrana Rijeka koja je trenutno van pogona, a stručnjaci smatraju da se za njezinu ponovnu aktivaciju potrebno prilagoditi novim standardima. Ulaskom u EU, moramo to imati na umu, postrožili su se i ekološki standardi. Hrvatska je, kao i ostale zemlje Europske Unije, uvoznica energije i nerealno je očekivati da će doći do većih promjena. Morat ćemo i dalje preferirati uvoz, ali dizati standard naših građana, jedan je od zaključaka s predavanja. Valja znati i da će nafta i dalje ostati primarni izvor energije u narednim desetljećima, iz jednostavnog razloga što vjetar i sunce ne mogu u potpunosti zamijeniti naftu.

Nafta nije isključivo energent, već sastavni dio različitih proizvoda te je malo vjerojatno da će doći do većih promjena u njezinoj upotrebi. Suprotno nekim vjerovanjima, rezerve nafte su se u zadnjih deset godina samo povećavale.

Predavanje dr.sc. Dragana Kovačevića održalo se u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost "Ekonomski i socijalni učinci reformi u energetskom sektoru na održivi ekonomski rast". Dr.sc. Kovačević je i gost predavač na poslijediplomskom specijalističkom studiju Ekonomija energetskog sektora, multidisciplinarnom studiju koji EFRI izvodi u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar.

 

Prijavite se na naš Newsletter