Najveće i najbrojnije asocijacije pokreću zajednički regionalni rad za razvoj poduzetništva u žena

Najveće i najbrojnije asocijacije pokreću zajednički regionalni rad za razvoj poduzetništva u žena

Typography

Više od pet tisuća poduzetnica Jugoistočne Europe objedinjuje svoje aktivnosti i suradnju za uspjeh na realnom tržištu.

Više od 5.000 poduzetnica jugoistočne Europe koje zastupaju četiri najaktvnije i po članovima najbrojnije asocijacije ovog dijela Starog kontinenta od danas zajednički djeluju radi što učinkovitijeg poslovnog angažmana na realnom tržištu. Riječ je o poduzetnicama (ali i svim onim ženama koje žele to postati) iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Hrvatske, čije su predstavnice potpisale 3. listopada u Sarajevu Sporazum o zajedničkoj suradnji i djelovanju.

U ime Hrvatske sporazum je potpisala Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra uz svoje kolegice iz država jugoistočne Europe na čelu najaktivnijih poduzetničkih asocijacija - "Poduzetnice IN" iz Bosne i Hercegovine, kojeg predstavlja Adisa Tufo iz Sarajeva, „Promocija zdravog života“ na čelu s poduzetnicom Sofijom Bajić iz Novog Sada, “Društvo Miniaturna - Mala misao, velika djela”, na čelu sa slovenskom poduzetnicom iz Ljubljane Zori Jakolin.

Sporazum poduzetnica Jugoistocne Europe 02

Ovim sporazumom žene u poduzetništvu jugoistočne Europe pokazale su ne samo volju za zajedničku suradnju bez obzira na činjenicu da dolaze iz različitih država, da su različitih nacija, vjeroispovijesti, ali i povijesnog zaleđa, nego prije svega beskrajnu želju da kroz poslovne aktivnosti dovedu gospodarsku i političku stabilnost na višu razinu u ovom dijelu Europe.
Sporazum je temelj jačanja suradnje među ženama, kao i međusobnog uvažavanja bez obzira na države iz koje dolaze, korak više u unapređenju poslovnog angažmana žena, ali i smanjenja pa i dokidanja diskriminacije koju žene doživljavaju u mnogim segmentima djelovanja u ovom dijelu Europe.

Sporazumom je definirano i zajedničko djelovanje od sada u području četiri države poput:
• inovativnoga i konstruktivnoga umrežavanja poduzetnica jugoistočne Europe
• snažne motivacije za pokretanje i razvoj poduzetništva u žena
• logistike za promociju i razvoj poduzetničkih aktivnosti žena ovog dijela Europe
• razmjene iskustava i zajedničkog djelovanja
• kreiranja novih tržišnih poslovnih suradnji i prilika
• provedbe kontinuiranih edukacija kao najboljeg ulaganja u poduzetništvo
• angažiranije poslovne aktivnost žena
• poticanja konkurentnosti i izvrsnosti među poduzetnicama
• smanjenja marginaliziranog položaja žena u poslovnom svijetu u mnogim društvenim sredinama
• otvaranja mogućnosti za učinkovito pozicioniranje ženskih poduzetničkih aktivnosti u Europskoj Uniji

Na potpisivanju Sporazuma Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra je izjavila kako je ovo tek formaliziranje dvije godine duge suradnje među najbrojnijim asocijacijama jugoistočne Europe i korak više na zajedničkom djelovanju koje je i do sada pokazalo brojne učinke.

- Mi smo četiri žene, majke, poduzetnice, iz četiri države, četiri nacije, četiri jezika, tri vjeroispovijesti, ali samo jedna želja – zajednički rad i međusobna suradnja do jednog cilja – razvijeno poduzetništvo, posebice u žena kao preduvjet ne samo iznimno kvalitetnog egzistencijalnog standarda, nego i mira te stabiliteta na prostoru Jugoistočne Europe. Mnoge su do sada žene ispisivale povijest svijeta na konstruktivan, miroljubiv i inovativan način – a ovo je naš korak u tom pravcu – kazala je nakon potpisivanja sporazuma direktorica Virutalnog ženskog poduzetničkog centra.

Sporazum poduzetnica Jugoistocne Europe 03

Potpisnice Sporazuma o zajedničkom djelovanju ove regionalne inicijative najavile su predstojeće aktivnosti: promociju prve slikovnice koja uči o poduzetništvu Jugoistočne Europe „Ja sam mali poduzetnik“ autorice Sanele Dropulić na Svjetski dan poduzetnica 19. studenog u Zagrebu, a nakon toga i diljem regije, kao i sudjelovanje te organizaciju regionalnih B2B susreta poduzetnica u Rogaškoj Slatini 7. – 9. prosinca, uz cijeli niz zajedničkih projekata na edukaciji budućih i sadašnjih vlasnica tvrtki i obrta, te sudjelovanje na četvrtom po redu Kongresu poduzetnica koji će se, kao najveća poslovna manifestacija žena u biznisu jugoistočne Europe, održati u Zagrebu 8. ožujka 2019. godine.

Potpisivanju Sporazuma nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

 

Prijavite se na naš Newsletter