Sabor izmijenio Zakon o PDV-u

HINA/ Tomislav PAVLEK

Typography

Hrvatski sabor u petak je, bez oporbenih zastupnika, većinom glasova izmijenio Zakon o porezu na dodanu vrijednost, prvi od 16 zakona iz paketa porezne reforme o kojima u petak glasuju.

Oporbeni zastupnici izišli su iz sabornice nezadovoljni činjenicom da je ministar odbio sve njihove amandmane na taj zakon. Za izmjene zakona glasovalo je 78, protiv devet, a nitko nije bio suzdržan.

Vlada je kod poreza na dodanu vrijednost ustrajala na sustavu s jednom standardnom stopom od 25 posto i s dvije snižene od 5 i 13 posto. Stopa od pet posto ostaje nepromijenjena, dok iz stope od 13 u 25 prelaze ugostiteljstvo i isporuka šećera, a iz stope 25 u 13 dječje sjedalice za automobile, isporuka električne energije, javna usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada, isporuke urni i ljesova, te isporuka inputa u poljoprivredi, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticidi, te hrana za životinje osim hrane za kućne ljubimce.

Ministar Zdravko Marić u petak je, ustrajavajući da je porezna reforma cjelovita, odbio svih 14 amandamana na predloženi zakon, a glasovanjem je to potvrdila i saborska većina. Među odbijenima bilo je i više amandmana da se ne podiže PDV na ugostiteljstvo sa 13 na 25 posto, a što je tražilo više oporbenih klubova.

Prijavite se na naš Newsletter