Izbornik

Posađene tri voćke u Kraljevu vrtu u Čakovcu

Sadnja voćki

Typography

Nismo učinili ništa posebno, ali ako je istina da male stvari ovaj svijet čine bogatijim, onda smo s tri voćke, koje smo ovih dana posadili u Kraljevu vrtu u Čakovcu, učinili korak naprijed u revitalizaciji tog perspektivnog umjetničkog i kulturno-turističkog prostora, u kojem je smještena slikareva memorijalna zbirka sa sačuvanim kućnim inventarom i ateljeom.

Želja nam je da kroz različite umjetničke i zabavne sadržaje obogatimo Kraljev vrt i učinimo ga popularnim i rado posjećenim stjecištem štovatelja slikara Ladislava Kralja Međimurca i umjetnosti općenito.

Velik uspjeh - a za nas muzealce i osobito veliki poticaj – bio bi da ove godine (u trećem pokušaju) dobijemo sredstva Ministarstva kulture za izgradnju multimedijalne dvorane i umjetničkih ateljea. Sve bi se to lijepo uklopilo uz doniranu slikarevu rodnu kuću o kojoj se brine muzej te u konačnici učinilo taj prostor još privlačnijim i podatnijim za organizaciju različitih kulturnih manifestacija. No pričekajmo rezultate natječaja i nadajmo se povoljnom rješenju.

U međuvremenu, trudimo se, među ostalim, oplemeniti dvorište (Kraljev vrt) novim sadnicama, jer su stare, koje je prije pedeset i više godina posadio sam slikar, pri samome kraju svoga životnoga vijeka. Stare voćke (dvije jabuke, kruška, trešnja i orah) svake godine liječimo, pokušavajući im produljiti stare dane.

Prošle godine, pokraj postojeće trešnje posadili smo dvije nove, a ovih dana su i stare jabuke dobile svoj podmladak – stare sorte jabuke bobovac i kraljevača. Posadili smo i marelicu sorte „mađarska najbolja“. Sve tri sadnice nabavili smo od poznatih uzgajivača starih voćnih sorti, Pavla i Zdenke Kovačić iz Cvetkovca pokraj Ludbrega.

Voćke su donirali i posadili naši vjerni suradnici koji se brinu o vrtu: poznata hrvatska biodinamičarka Bernarda Orehovec, njezin suprug Josip i njihov nećak.

Opširnije o tvrtki/instituciji na poveznici