Izbornik

Srijeda u Muzeju - Statusni privilegiji plemstva: Od mača do banketa

Srijeda u Muzeju - Statusni privilegiji plemstva: Od mača do banketa

Typography

Zanimljivim predavanjem dr. sc. Nataše Štefanec pod nazivom Statusni privilegiji plemstva:Od mača do banketa završilo je ovogodišnje održavanje Srijede u muzeju.

Poslijednju ovogodišnju, a ujedno i 145. Srijedu u Muzeju otvorio je ravnatelj muzeja Miran Bojanić-Morandini koji se zahvalio mnogobrojnoj publici na kontinuiranoj podršci kroz godine.

Ovotjedna predavačica, dr. sc. Nataša Štefanec, izvanredna je profesorica na Odsjeku povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Objavila je dvije monografije, uredila nekoliko knjiga na hrvatskom I engleskom jeziku te objavila niz znanstvenih i stručnih članaka na nekoliko jezika. Recenzirala je niz znanstvenih knjiga, a redovito recenzira članke za brojne znanstvene i stručne časopise te izdanja.

Njeno predavanje na zanimljiv i sistematičan način prezentiralo je glavne statusne privilegije plemstva poput aspekata svakodnevnog života, ekskluzivnog članstva i posebnog načina odijevanja i oslovljavanja. Koristila je primjere plemićkih obitelji s hrvatskog i europskog područja te tako ukazala na važnost tih privilegija kao ključnih u iskazivanju nadmoći plemstva i njihovom odstupanju od ostalih dijelova društva.

Nova sezona Srijede u muzeju počinje u siječnju 2018. godine.

Opširnije o tvrtki/instituciji na poveznici