Izbornik

Izložba o šezdesetima otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt

Izložba o šezdesetima otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt

Typography

Izložba sa više od 1000 eksponata u 12 dvorana na prostoru od 1.400 kvadratnih metara otvorena u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, uz nazočnost brojnih uzvanika te protagonista toga vremena, otvorena je izložba o šezdesetim godinama. Na više od 1400 četvornih metara izloženo je u 12 dvorana više od 1000 eksponata iz razdoblja 1958. do 1971. godine.

Svečanost otvorenja vodio je najpoznatiji glas šezdesetih, Oliver Mlakar uz prisjećanja na šlagere, festivale, mini – suknje, limenog ljubimca „fiće“, „Male djevojčice", big banga domaće estrade, šansona i rocka.

Kompleksnost izložbe, na kojoj je bilo angažirano čak 92 suradnika, 62 institucije posuditelja i 84 privatna posuditelja, ne samo iz Hrvatske već i iz Italije, Njemačke, Slovenije, Srbije i Velike Britanije, proteže se kroz velike tematske cjeline koje zaokružuju svojevrsne „fenomene“ toga vremena: Porodica i domaćinstvo, Preko granice: gastarbajteri i Trst, Potrošačka revolucija i industrija – Tata kupi mi auto, Ideja progresa – „bolja budućnost“, Nove tendencije, Slobodno vrijeme – vikendica, Djetinjstvo – pioniri maleni – Mendo i Slavica, Teatar ITD, Muzički biennale Zagreb, Granice slobode i brojne druge u kojima je sažeta sva kompleksnost tih značajnih godina novije Hrvatske povijesti.

Obraćajući se nazočnima na otvorenju, ravnatelj Muzeja za umjetnosti obrt Miroslav Gašparović zahvalio je svima koji su svojim radom i trudom pridonijeli realizaciji izložbe, te podršci Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH, Turističke zajednice Grada Zagreba, generalnom pokrovitelju izložbe Zagrebačkoj banci, glavnom partneru Croatia osiguranju, te svim partnerima i pokroviteljima koji su dali svoje potpore nastajanju izložbe.