Izbornik

Dvorišta

Izložba grafika "Dvorišta" Josipa Butkovića

Typography

U Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 12 u Zagrebu otvorena je izložba grafika "Dvorišta" red. prof. art. Josipa Butkovića.

"Umjetnik svoje djelo – zarana obilježeno redukcijom izraza te naglašenom metjerskom virtuoznošću – preobražava u megaprojekt u kojem život i umjetnost surađuju. Ciklus Dvorišta, realiziran u velikom formatu i razrađivan zadnjih petnaest godina, otvoren je projekt u trajnom nastajanju. Umjetnik kroz suradnju sa životinjama - čija se kretanje upisuju u ploču i postaje osnova grafičkog otiska, propituje egzistencijalističku premisu ostavljanja traga kao iskaza vlastitog postojanja. Nakon dvorišta nastalih u neposrednom kućnom okolišu, uslijedio je iskorak u šumu, u dvorište divljih životinja. Toj drugoj, šumskoj etapi grafičkog projekta pripada i niz pojedinačnih grafičkih listova izloženih u Kabinetu grafike HAZU. Uz novonastale pojedinačne radove predstavljaju se i listovi manjeg formata posebno oblikovanih za grafičku mapu Dvorišta iz edicije Argola.

Dvorista izlozba argola Josip Butkovic 01

Istražujući događaj, sižejnim poigravanjem srednjovjekovnom metaforom šume kao mjestom spoznaje, procesualnim strategijama slučajnosti i aproprijacije te doradama matrica, umjetnik bilježi život kao defragmentiranu pojavnost heraklitovskog predznaka stalne promjene, promjene u kojoj se sve mijenja i ništa se ne mijenja. U toj varijabilnoj igri prirode i umjetnosti trajno odjekuje eho živog traga efemernosti postojanja." među ostalim kažu Ana Petković Basletić, kustosica i Vesna Kedmenec Križić, muzejska savjetnica.

Izložba je otvorena od 10. do 31. listopada radnim danom od 10 do 16 sati.

Dvorista izlozba Josip Butkovic