Izbornik

Srijeda u Muzeju: Baština obitelji Ožegović u belsko-radovanskom kraju

Michael Stroy, Portret Metela Ožegovića,1837., GMV GS 469

Typography

GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10, 27. ožujak, 19 sati.

U sklopu Srijede u Muzeju, 27. ožujka, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) održava se predavanje pod nazivom Baština obitelji Ožegović u belsko-radovanskom kraju, koje je pripremila povjesničarka Ana Škriljevečki.

Plemićka obitelj Ožegović svojim je radom dala značajan doprinos hrvatskom političkom, kulturnom i društvenom životu u 19. stoljeću, a za varaždinski kraj najznačajnije je djelovanje Metela Ožegovića (Zagreb, 1814. – Beč, 1890.), velikog bilježnika Varaždinske županije i predvodnika preporoditelja u Varaždinu. Najvažniji Ožegovićev posjed bila je Bela, danas u sastavu Grada Novog Marofa. Dva belska dvorca svjedoče o nekadašnjem prostranom i bogatom vlastelinstvu, a kapelica Majke Božje, smještena u njihovoj blizini, do današnjih dana čuva posmrtne ostatke članova obitelji Ožegović. Uz Ožegoviće je vezano i naselje Margečan, sjedište istoimene župe, kojemu su članovi te obitelji bili dugogodišnji pokrovitelji, kao i mjesto Radovan, gdje se nalazi Osnovna škola „Metel Ožegović“, nazvana prema svom osnivaču. Posljednje odredište povezano s Ožegovićima u belsko-radovanskom kraju je naselje Tužno, gdje je 1945. pogubljen praunuk Metela Ožegovića sa svojom suprugom. Povijesni prikaz teme o baštini obitelji Ožegović u belsko-radovanskom kraju ilustrirat će se fotografijama i videozapisima varaždinskog fotografa Krešimira Stančića.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.