Izbornik

Izložba ŽIDOVI i Zagreb

Izložba ŽIDOVI i Zagreb

Typography

Izložba ŽIDOVI i Zagreb predstavlja povijest Židova u Zagrebu od osnutka Izraelitske bogoštovne općine 1806. i razdoblja modernizacije do 1941. godine, kad počinje vrijeme patnje i stradanja, doba Holokausta.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture u Varaždinu, 11. travnja u 19 sati biti će otvorena izložba "Židovi i Zagreb". Prva je to od niza izložbi koje će biti organizirane u 40 gradova diljem Hrvatske u kojima više ne postoji židovska zajednica.

Izložba će biti postavljena u varaždinskoj Sinagogi kako bi se podsjetilo na bogatu povijest varaždinske židovske kulture, ali i najavio skori početak nastavka obnove varaždinske Sinagoge za što su i Grad Varaždin i Ministarstvo kulture osigurali sredstva u 2019. godini.

Na izložbi je uz veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj g. Ilana Mora, najavljen i dolazak izaslanika predsjednika Vlade RH dr. sc. Ivice Poljička, državnog tajnika u Ministarstvu kulture te predsjednika Židovske općine Zagreb i koordinatora Židovskih općina Hrvatske Ognjena Krausa.

Na 56 panoa, u 26 tematskih cjelina s 415 slikovnih priloga prikazan je udio Židova na svim područjima: u privredi i industriji, trgovini i bankarstvu, znanosti i medicini, sportu, izdavaštvu i publicistici, kulturi i filozofiji, arhitekturi i umjetnosti.

Ukratko, izložba upućuje na ulogu Židova u nastanku modernog Zagreba kao i modernog društva. No predstavlja i sadašnjost – život Židovske općine Zagreb, njezine tradicionalne, ali i javne aktivnosti, uglavnom na području kulture i umjetnosti, napokon malu galeriju ličnosti koje su svojim radom zadužile Zagreb i ubilježile se u povijest zagrebačkih Židova.

Za izložbu su korištene uglavnom povijesne fotografije, ostaci ostataka velike rasute i nesistematizirane dokumentacije koja je s vremenom, od svojeg nastanka do danas, pomalo nestajala. No i to što je prikazano, predstavlja izbor kojim se naglašava ono što je važno i najvažnije. Tekstovi su na hrvatskom i engleskom jeziku.

Prostorna koncepcija i likovni postav povjereni su arhitektici prof. Heleni Paver Njirić, projektantici uređenja interijera.

Organizatori su izložbe ŽIDOVI i Zagreb Židovska općina Zagreb i Predstavnik židovske nacionalne manjine Grada Zagreba. Izložba je realizirana potporom Ministarstva kulture RH.

Koordinator Saša Cvetković; autorica, povjesničarka umjetnosti dr. sc. Snješka Knežević; likovni postav arhitekt mr. sc. Mario Beusan; grafičko oblikovanje i priprema za tisak Srećko Škrinjarić. Izbor
dokumentarnih filmova autorica Mira Wolf, redateljica i voditeljica Židovskog muzeja u Zagrebu.

Izložba traje do 25. travnja.

Izlozba Zidovi i Zagreb Varazdin 01 2019