Izbornik

Jaškovljani, nakon što su napravili štrudlu za Guinnessa, organiziraju 2. "Štrudlafest"

U Jaškovu štrudl za Guinnessa, dug 1.479 metara

Typography

U nedjelju 3. rujna u Jaškovu kraj Ozlja održat će se drugi ŠtrudlaFest, koji je nastao nakon što je 2015. u tom mjestu napravljena najduža štrudla na svijetu, dugačka 1480 metara, čime je ta stara hrvatska slastica ušla u Guinnessovu knjigu rekorda. 

Priča o Guinnessovoj štrudli nastavljena je na prošlogodišnjem prvom ŠtrudlaFestu, događanju koje njeguje i oživljava tradicionalnu gastronomiju i običaje, a koje je ugostilo više od 3500 posjetitelja. Izlet u pitoreskni Ozalj i Jaškovo tada je upotpunilo jedinstveno zabavno-gastro druženje koje se kao dan dobre atmosfere te slasnih okusa nastavlja i ove godine.

Drugi ŠtrudlaFest održat će se 3. rujna s još zanimljivijim i bogatijim sadržajima.

U središtu pozornosti bit će amatersko i profesionalno natjecanje u pripremi štrudle, no jednako zanimanje privući će i besplatne gastro radionice za djecu i odrasle na kojima će svi zainteresirani moći saznati tajne najslavnije savijače na svijetu iz prve ruke, ali i nešto novo od akademika kulinarstva Branka Ognjenovića te Marija Valentića koji će voditi radionicu pripreme zdrave štrudle, najavio je organizator.

U ponudi će biti i preko 50 punjenja omiljenog kolača, a svoje će proizvode predstaviti i četrdesetak lokalnih OPG-ova. Posebne atrakcije 2. ŠtrudlaFesta bit će višemetarske skulpture akademskog kipara Nikole Fallera od slame, vožnja fijakerom, jahanje ponija kao i cjelodnevni nastupi brojnih KUD-ova. Novina ovogodišnjeg ŠtrudlaFesta su radionica prirodne kozmetike te radionica radova u polju.

Programi će se odvijati od 10 do 21 sat na dvije lokacije u selu Jaškovo: na središnjoj pozornici te u kuriji Jaškovo (Centar za rehabilitaciju Ozalj).

Dodatni motiv za vikend posjet tom dijelu Karlovačke županije svakako je utrka Run of Heart koja se održava dan ranije, u subotu 2. rujna s početkom u 9 sati u sklopu JaškoFesta. Radi se o inkluzivnom međunarodnom sportskom događaju koji uključuje elementarne igre za djecu i nekoliko utrka različitih duljina kroz pitomi jaškovski krajolik.

Sudjelovati mogu svi -mali i veliki, od najranije vrtićke dobi, jednako kao i osobe s invaliditetom. Organizatore posebno veseli najavljeno sudjelovanje u utrci Kenijca Henryja Wanyoikea, jednog od najbržih trkača svijeta koji je postavio nekoliko svjetskih rekorda kao slijepa osoba, te dolazak u Jaškovo najboljeg hrvatskog skijaša s invaliditetom Dine Sokolovića.

Organizatori 2. ŠtrdulaFesta su: Turistička zajednica grada Ozlja, PPS destinacija Zeleno srce Hrvatske (Karlovac-Ozalj-Ribnik), Restora Žganjer i ZIA produkcija.