Izbornik

Dani ljuka u Donjoj Dubravi: „Dobravski ljuk“ na sortnoj listi RH kao čuvana sorta

Dani ljuka u Donjoj Dubravi

Typography

Općina Donja Dubrava proteklog je vikenda bila domaćin i organizator 11. po redu manifestacije Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje.

Uz pomoć Društva za biološko – dinamičko gospodarenje Čakovec te potporu Međimurske županije, u dvorištu Doma kulture Zalan svoje je ekološke proizvode predstavilo 49 izlagača iz šest hrvatskih županija s bogatom paletom proizvoda. Sajam je i ovoga puta okupio brojne posjetitelj i uzvanike, među kojima su bili župan Međimurske županije Matija Posavec, njegovi zamjenici Sandra Herman i Josip Grivec, načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga, predsjednik Hrvatskog agronomskog društva Josip Haramija te idejni začetnik manifestacije a sada u ulozi izvršnog direktora sajma, Josip Sabol.

Priredbu je otvorila zamjenica župana koja je ovom prilikom istaknula važnost poljoprivredne proizvodnje za naš kraj, a osobito one ekološke. „ Dobravski ljuk svojom je kvalitetom stekao ugled koji prelazi granice naše županije, a dokaz tome su mnogobrojni izlagači koji se iz godine u godinu rado vraćaju, ali i oni koji su ovdje po prvi, no zasigurno ne i posljednji puta. Mi Međimurci kao radišni ljudi, volimo svoju zemlju te ju obrađujemo na ekološki prihvatljiv način, a ona nam vraća kvalitetom i dobrim prinosom, ne samo luka već i drugih proizvoda.

Međimurska županija to je prepoznala te će kao i do sada biti potpora i pomoć u zaštiti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, autohtonih proizvoda, te njihovu plasmanu na domaće i strano tržište“ , zaključila je. Dobravski ljuk autohtona je vrsta koja se od davnina uzgaja na ovom području te je dio tradicijske prodaje u pleterima na proštenjima diljem županije. Kvaliteta i svojstva domaće sorte potrošači su odavno prepoznali pa je taj proizvod dio svakog domaćinstva,stola i kuhinje, dok struka želi da dobije veći udio u sortimentu povrća.

Vrijednost ove vrste, dokazuje uvrštavanje „ljuka“ na sortnu listu Republike Hrvatske kao čuvana sorta, te upis u Sortnu listu Europske unije, o čemu je govorio predsjednik Hrvatskog agronomskog društva. Mirise i okuse dobravskog ljuka približile su posjetiteljima članice Udruge umirovljenika, Crvenog križa i Udruge žena koje su pripremile jela od luka te druge specijalitete koji su se tom prigodom mogli degustirati.

U kulturnom djelu programa nastupali su cimbalisti Vilim Čituš i Dražen Balog te župni pjevački zbor i Dina Zvonar koja se predstavila recitacijom. Kao i svake godine, profesor Željko Sobotka održao je predavanje o ljekovitosti i nutritivnim svojstvima luka te i na taj način dao obol cijeloj manifestaciji. Spomenimo da su uz ovogodišnji sajam otvorene i dvije izložbe, slikara Zorana Horvata i Franje Mustača Medarovog koji su i na taj način obogatili program i sadržaj cjelokupne manifestacije.

Opširnije o tvrtki/instituciji na poveznici