Izbornik

Eno-gastro ponuda

gogreen.hr

U zagrebačkom naselju Siget u petak je otvorena prva hrvatska pametna GoGreen tržnica, gdje na 800 četvornih metara domaći mali proizvođači prodaju svoje proizvode po strogo kontroliranim uvjetima, izvijestili su iz M SAN grupacije.

S osnivačem Vinocoma prvog zagrebačkog međunarodnog festivala vina i kulinarstva Ivanom Dropuljićem koji je za svoj doprinos vinskom poduzetništvu protekloga vikenda u Dubrovniku, u okviru Regionalnog summita poduzetnika srednje i jugoistočne Europe „300 najboljih“ od poduzetnika, ekonomista i znanstvenika iz cijele regije organiziranih u Međunarodni forum Perspektive dobio nagradu „Stvaratelji za stoljeća“ razgovarali smo nakon dodijeljene mu nagrade.

Rene Karaman

Jubilarni 5. Pink Day, Međunarodni festival ružičastih vina powered by WOW ove je subote u muzeju Mimara ponovno okupio brojne domaće i inozemne proizvođače ružičastih vina i pjenušaca. Na svom Festivalu u festivalu Green in Pink sudjelovali su i najbolji proizvođači ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Krauthaker Pinot sivi 2016, Krauthaker Sauvignon 2016 , Krauthaker Graševina 2016 Krauthaker Rosé Cuvée 2016, Krauthaker Chardonnay Rosenberg 2015, Krauthaker Syrah 2015 te Krauthaker Zelenac Kutjevo 2009, predstavljeni su prije izlaska na tržište .

I ove se godine nastavljaju radovi na obnovi Utvrde Grebengrad iznad Novog Marofa. Riječ je o obnovi i rekonstrukciji najstarije fortifikacijske građevine na području sjeverne Hrvatske koja bi nakon potpune obnove trebala postati jedno od najznačajnijih izletišta i turistički adut Novog Marofa.

Slobodan Kadić

Pitke kutjevačke graševine opet su se pozlatile! Međunarodni sajam GAST održan je početkom ožujka u splitskoj Spaladium areni. Riječ je o Dionizijani – 22. međunarodnom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića.

Istarska vinarija Kabola i restoran Noel, sa snažnim osobnim potpisom trojice znalaca, Ivana Juga, Marina Markežića i Gorana Kočiša, pripremili su pravu gastronomsku čaroliju okusa za koju se tražilo mjesto više. Duboko promišljanje trojice izuzetnih osobnosti rezultiralo je besprijekornim skladom i sljubljivanjem vina i hrane.

- Za mene je otok Hvar neiscrpna inspiracija, bilo to vrijeme kada prži sunce ili kada nas šiba bura, svaki trenutak ima svoje mjesto i svoju priču koja se može pretočiti u vino. Posebno me veseli vrijeme berbe grožđa kada se u zraku osjete posebne vibracije – obitelji se okupljaju u vinogradima, beru grožđe, rade zajedno i druže se, kazao nam je Sebastijan Tomić, nastavljač obiteljske tradicije vinarstva u obitelji Tomić, s prekrasnog otoka Hvaru s kojim smo razgovarali o vinu rajskoj kapljici koja već kolajući trsjem vjekovima pokreće i inspirira hvarske vinare.