Poliester Brajdic

Župan Čačić na jesenskom plenarnom zasjedanju Skupštine europskih regija (AER) u Novom Sadu

Župan Čačić na jesenskom plenarnom zasjedanju Skupštine europskih regija (AER) u Novom Sadu

Typography

U zgradi Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine u Novom Sadu od 25. do 27. rujna održava se jesensko zasjedanje Skupštine europskih regija.

Prisustvuje 150 predstavnika regija iz ukupno petnaest europskih država, a prisutan je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić koji je član Izvršnog odbora ove organizacije kao i predsjednik jednog od tri odbora, Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade.

Prilikom svečanog otvorenja svim prisutnima obratili su se i Glavni tajnik Skupštine europskih regija Mathieu Mori, kao i domaćini, potpredsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i potpredsjednik AER-a zadužen za međuregionalnu diplomaciju Damir Zobenica, predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Isztvan Pastor kao i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji su svima zaželjeli ugodan boravak u Novom Sadu.

Župan Radimir Čačić koji je vodio plenarnu sjednicu Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade izrazio je zadovoljstvo održanim sastancima te je najavio određene projekte.

- Već sam i prije govorio kako Varaždinska županija ima uspješne primjere dobre prakse, poglavito na području obrazovanja, koje će vrlo rado podijeliti s drugim regijama, a posebno ćemo se zalagati za obrazovanje za poduzetništvo. Na tome području najdalje i najbolje otišle su zemlje skandinavske regije. Naime, cilj nam je i želja da kod mladih ljudi što više razvijamo poduzetničke kompetencije kako bi jednoga dana mogli osnovati tvrtke, pokrenuti voditi svoj vlastiti posao. Ono što nam je također bitno je razmjena i edukacija službenika u javnoj upravi. Naime, svima mora biti prioritet stvaranje moderne javne uprave, jačanje administrativnih kapaciteta, ulaganje u ljuske i administrativne kapacitete, a razmjena službenika jedan je od načina kako to možemo postići. Osim što bi ovaj program pridonio jačem međuregionalnom umrežavanju, učenju jednih od drugih i stvaranju konkretnih projekata kao odgovor na zajedničke probleme u određenom području regionalne samouprave, tim programom bismo ojačali transparentnost samih regionalnih uprava, jer se time šalje jasan signal o otvorenosti i samoinicijativnosti regija. Kao inicijator ove ideje pripremili smo upitnik koji će biti poslan regijama članicama AER-a, a cilj nam je do kraja godine pripremiti pilot projekt s kojim krećemo sljedeće godine. Istovremeno, načelno je dogovoreno sa Koledžom Cluny koje je jedno od najpoznatijih i najkvalitetnijih koledža za edukaciju službenika zaposlenih u javnoj upravi, da zaposlenici koji će sudjelovati u razmjeni našeg programa prođu i pripremni i završni seminar tog istog Koledža, kako bi dobili i teoretsko znanje. Na taj bi način imali tjedan dana da se upoznaju s načinom rada, zatim bi dva tjedna sudjelovali na samoj razmjeni, a sve bi završilo zaključnim seminarom – rekao je župan Čačić.

Istaknimo kako je u suradnji sa Privrednom komorom Vojvodine, Razvojnom agencijom Vojvodine i Europskom mrežom poduzetnika, a uz podršku Fonda „Europski poslovi", paralelno s plenarnim zasjedanjem organizirani i Regionalni poslovni forum, na kojem je sudjelovalo 130 tvrtki iz 16 država, među kojima je bila i Hrvatska, a sve prisutne uvodno je pozdravio župan Čačić, dok je Forumu prisustvovao i direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije d.o.o. Borko Mikić.

Prijavite se na naš Newsletter