Poliester Brajdic

Jakovčić: Jake regije za jaku Europu

Okrugli stol u Europskom parlamentu

Typography

Održan okrugli stol u Europskom parlamentu.

Skupština europskih regija, Alpsko-Mediteranska regija, članice Saveza Alpe-Jadran te predstavnici partnerskih regija iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske od Europske komisije očekuju da prepozna važnost umrežavanja europskih regija te da konkretnim mjerama potakne njihovo jačanje, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u svojstvu domaćina okruglog stola koji je pod nazivom “Međuregionalne organizacije-platforma za jačanje regionalnog razvoja” održan u Europskom parlamentu.

“Napokon imamo konkretnu inicijativu koju su pokrenule naše, europske regije. Te regije žele biti snažnije i imati istaknutiju ulogu u Europskoj uniji. Dogovorili smo, stoga, da pripremimo jedan zajednički dokument, Manifesto “Jake regije za jaku Europu”, kazao je Jakovčić.

Regije 2

Izrazio je zadovoljstvo time što su svi sudionici okruglog stola podržali tu inicijativu koja je pokrenuta u suradnji sa županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem.

“Učinit ću sve što je u mojoj moći da taj dokument dođe na stol povjerenice Europske komisije za regionalnu politiku Corine Cretu. Očekujem da Europska komisija napokon uvaži ulogu regija u modernoj Europi te da osmisli model financiranja rada europskih regija”, zaključio je Jakovčić.

Skup u Europskom parlamentu održan je u povodu 40. obljetnice suradnje na području regije Alpe-Jadran i pete godišnjice hrvatskog članstva u EU.

Regije 3

Župan Varaždinske županije i predsjednik Vijeća Saveza Alpe-Jadran Radimir Čačić istaknuo je da “Europa, države, regije i lokalna samouprava moraju djelovati jedinstveno”. U tom je smjeru, dodao je, pokrenuta inicijativa koju će, uz potporu Skupštine europskih regija, koordinirati zastupnik Jakovčić.

“Da bi se vrijednost umrežavanja zajedničkih projekata pripremljenih temeljem prepoznatih potreba građana dalje razvijala mi moramo imati stabilnost u financiranju tih projekata”, poručio je Čačić.

https://youtu.be/bhS0av5KFl8

Prijavite se na naš Newsletter