Poliester Brajdic

Air France objavio indeks o profesionalnoj jednakosti muškaraca i žena

Air France objavio indeks o profesionalnoj jednakosti muškaraca i žena

Typography

Predanost ženskim pravima diljem svijeta - Sedam ženskih posada spremno za letove povodom Međunarodnog dana žena.

Uoči Dana žena Air France je objavio indeks o profesionalnoj jednakosti muškaraca i žena kojim je dobio 89 od mogućih 100 bodova. Još 2002. godine u svoju je poslovnu politiku integrirao pojam jednakosti plaća muškaraca i žena, a 2018. je potpisan peti trogodišnji sporazum sa socijalnim partnerima o ravnopravnosti spolova na radnom mjestu. Međunarodni dan žena biti će obilježen brojnim aktivnostima kako bi se istaknula predanost Air Francea pravima žena.

Air France je jedna od rijetkih tvrtki kojima upravljaju dvije žene, predsjednica Upravnog odbora i Predsjednica Uprave. Tvrtka je već dulji niz godina predana ideji rodne raznolikosti i profesionalne ravnopravnosti između muškaraca i žena te promiče profesionalnu jednakosti unutar svojih timova, te jačanje pozitivne dinamike u regijama u kojima djeluje. Osnovna načela sporazuma o rodnoj raznolikosti i profesionalnoj jednakosti su prije svega snažna i dugotrajna predanost ravnopravnosti spolova na radnom mjestu; ostvarivanje ključnih partnerstava u borbi protiv seksizma, obrazovanje mladih žena i feminizacija profesija; spontane inicijative koje će osoblje provesti 8. ožujka, uključujući letove sa ženskom posadom.

"Uvjerena sam da su tvrtke, koje su posvećene ravnopravnosti spolova, konkurentnije, atraktivnije i inovativnije", izjavila je Anne-Marie Couderc, predsjednica Upravnog odbora Air Francea i Air France-KLM-a.

"Prema Indexu o profesionalnoj ravnopravnosti spolova dobili smo 89 od 100 bodova što je za Air France dobar dobar rezultat, ali još je dug put do jednakosti. Budućim zapošljavanjem ženskih pilota, inženjera, tehničara osiguravamo pravi smjer. - rekla je Anne Rigail, CEO Air Francea.

Dugogodišnja predanost jednakosti

Air France promiče jednaku plaću muškaraca i žena. Od 2002. godine taj je pojam službeno integriran u politiku tvrtke, a od 2008. Air France je poduzeo mjere nadoknade plaće kako bi smanjila razlike u plaćama između muškaraca i žena unutar tvrtke. 2018. godine Air France je sa svojim socijalnim partnerima potpisao peti trogodišnji sporazum o ravnopravnosti spolova na radnom mjestu. Danas tvrtka nastavlja s tim putem da bi postigla cilj a to su jednake plaće za usporediv rad, radni staž i vještine.

Vjetar u leđa - 89 od 100 maksimalnih bodova za jednakost spolova

Air France je 1. ožujka 2019., u skladu sa svojim zakonskim obvezama, objavio indeks profesionalne jednakosti između muškaraca i žena. Air France je dobio ocjenu 89/100, dok je minimalni prag postavljen od francuske Vlade 75/100. Ovaj rezultat odražava predanost i rad svih djelatnika Air Francea kako bi se zaista postigla profesionalna jednakost i poticaj za nastavak tih napora. Iako je ostvaren stvaran napredak u smislu profesionalne jednakosti, rodni stereotipi i dalje postoje. To je jedno od glavnih područja na koje će se fokusirati Air France, koji je 2017. već uveo internu kampanju pod nazivom "#Osonsledire", potičući osoblje da dijeli seksističke primjedbe koje čuju svakodnevno. 2019. Air France nastavlja svoje akcije i provodi nove akcije kako bi se zaustavio svakodnevni seksizam na poslu.

Air France potpisao je Povelju o raznolikosti i pridružio se 30 velikih francuskih tvrtki u inicijativi #StOpE, uz potporu vlade (za više detalja posjetite https://www.charte-diversite.com/linitiative-stope-contre-le-sexisme-ordinaire-en-entreprise). U tom kontekstu tvrtka se obvezuje da će tijekom godine provoditi redovite akcije kako bi se zaustavile riječi i geste, koje mogu svjesno ili nesvjesno delegitimirati ili omalovažavati žene u njihovom profesionalnom razvoju.

Feminiziranje tzv. Zanimanja u kojima dominiraju muškarci

U Air Franceu su zaposlene žene piloti, inženjeri, generalni menadžeri, mehaničari te one drže i mnoge druge pozicije koje su još uvijek prečesto povezane s muškarcima. Feminizacija zanimanja je temeljni aspekt profesionalne jednakosti i Air France promiče pristup žena svim profesijama i potiče djevojke da slijede ove profesionalne ciljeve.

Air France promovira žene u tehničkim strukama, posebice u sklopu manifestacije "Feminizing Airline Professions" koja se već nekoliko godina održava tijekom Paris Air Showa. Od 2017. godine, Air France je također partner udruge "Elles bougent" (Djevojke u pokretu) za promicanje različitosti u fazi profesionalnog usmjeravanja. U akciju je uključeno više od 50 sponzora posebno u području zrakoplovnog održavanja, informatike i digitalne tehnologije, za sudjelovanje u raznim akcijama sa srednjoškolcima i studentima. Osim toga, budući da je obrazovanje djevojčica ključ za pružanje mogućnosti odabira profesionalne budućnosti, tvrtka se kroz djelovanje Fondacije Air France opredjeljuje za nekoliko udruga diljem svijeta koje rade na promicanju obrazovanja djevojčica i mladih žena. 

Žensko vođenje – godišnjica ženske mreže Air France grupe (WoTo)

Feminizacija zanimanja usmjerena je na jednak pristup najvišim razinama odgovornosti u tvrtki. Kako bi promovirala napredak u karijeri, tvrtka organizira aktivnosti podučavanja i podrške. Sa 35,5 posto žena rukovoditelja zemaljskog osoblja, 55,5 posto žena u Upravnom odboru i 28,6 posto žena u Izvršnom odboru, Air France želi postići stvarnu rodnu raznolikost na odgovornim položajima, dajući prednost vještinama. 8. ožujka 2019. godine ženska mreža Air France grupe proslavit će svoju prvu godišnjicu. Ova mreža, pod nazivom Žene budućnosti (WoTo), bila je zamisao nekoliko žena u tvrtki koje su željele stvoriti mjesto za razgovore, sastanke, razmjenu mišljenja u svrhu promicanja žena u tvrtki i jačanja spolne raznolikosti.

Obilježavanje Dana žena

Air France je i ove godine organizirao razne inicijative kako bi stavio žene u središte pozornosti 8. ožujka, na Međunarodni dan žena i da im poseban osjećaj. U prostorima za ukrcaj i u poslovnim salonima naši su timovi osmislili posebne aktivnosti od prioritetnog ukrcaja do distribucije ruža i čokolade za žene. Stjuardese i piloti će nositi posebne zastavice za Dan žena. Sedam ženskih posada obavljat će letove na polasku iz cijele Francuske na dugim, srednjim i kratkim relacijama, ističući predanost Air Francea ženskim pravima diljem svijeta.

Prijavite se na naš Newsletter